De SM58, afstammeling van de 565, ontwopen voor de studio maar robuust genoeg voor live sound oplossingen.

Er zijn een paar dingen die geïnteresseerde Shure-fans over de SM58 moeten weten:

Het is eigenlijk een studiomicrofoon.

Studiomicrofoons in de jaren 50 en 60 konden stemgeluid prima opnemen, maar ze waren buitengewoon kwetsbaar. Bovendien weerkaatsten de studiolampen vaak in de glimmende behuizing van de microfoons. Shure-technicus Ernie Seeler en zijn team creëerden bijna per ongeluk de ideale podiummicrofoon terwijl ze de kwetsbaarheden en andere ontwerpproblemen van studiomicrofoons probeerden op te lossen.

Zijn cartridge is dezelfde als die van de SM57.

De bolvormige grille van de SM58 met zijn kenmerkende rasterlijnen vermindert windgeruis en dempt ademgeluiden en plofklanken, en dat maakt deze microfoon meer geschikt voor stemreproductie dan zijn broertje, de SM57. Maar de “ingewanden” van de SM58 en de SM57 hebben dezelfde oorsprong.

Aan de opkomst van de SM58, die van een bescheiden studiomicrofoon uitgroeide tot een iconische podiummicrofoon, ging echter wel iets vooraf. De SM58 is namelijk ook een directe afstammeling van de 565, de eerste microfoon met een bolvormige Unisphere®-grille die daarna de standaardvorm werd voor alle podiummicrofoons. Tegen de tijd dat Woodstock plaatsvond in 1969, was de 565 onder artiesten uitgegroeid tot dé handmicrofoon voor live-zang.

De manier van optreden veranderde ook. Voordat er handmicrofoons bestonden, stonden zangers altijd achter een microfoon op een standaard. De 565-handmicrofoon gaf zangers de vrijheid om zich over het podium te gaan bewegen, maar dat leverde weer gevaar op voor rondzingen en op het doorgeven van contactgeluiden.

De consistente cardioïde richtingskarakteristiek, zijn ongevoeligheid voor rondzingen en het revolutionaire geïntegreerde pneumatisch shock-mountsysteem van de SM58 maakte aan de meeste van deze problemen een einde, zodat zangers zich op hun connectie met de fans konden concentreren zonder continu rekening te moeten houden met de beperkingen van de microfoon. Bovendien klinkt en voelt de SM58 dankzij zijn geoptimaliseerde frequentierespons en ergonomische handgreep als een verlengstuk van de stem van de zanger en niet als een los hulpstuk.

Dat betekent niet dat er niets is veranderd aan de manier waarop Shure zijn SM58 produceert. Grote innovaties in materialen en productieprocessen zijn vanaf 1966 elk jaar in de SM58 geïntegreerd. Shure onderwerpt de SM58 ook keer op keer weer aan de zwaarste tests—en dan niet alleen de materialen maar ook de onderdelen en de microfoon als geheel. We laten hem niet met rust, zodat u gerust kunt zijn.

Ontdek de complete geschiedenis van de SM58 in ons 60 minuten durende webinar, Het verhaal achter de SM58.