Digitaal, draadloos microfoonsysteem geïnstalleerd in de wereldberoemde Gedächtniskirche in Berlijn

Over de ULX-D

Ik dacht meteen aan ULX-D, niet in het minst wegens de bestaande Dante-systemen in de kapel — alleen ULX-D systemen maken volop gebruik van alles wat Dante te bieden heeft.

Rainer Zincke, eigenaar van Church & Sound

De Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche is een zeer drukke kerk in Berlijn die meerdere erediensten per dag houdt en regelmatig dienst doet als podium voor klassieke concerten. Een goede geluidsweergave vereiste daarom een hoogwaardig systeem voor de geluidsversterking.

In 2013 vroeg de kerkenraad Rainer Zincke van het Berlijnse installatiebedrijf Church & Sound om een nieuw geluidssysteem op basis van Dante te ontwerpen en te installeren, als onderdeel van een grote renovatie van de Gedächtniskirche.

Zincke besloot om een draadloos microfoonsysteem te gebruiken voor de zaalversterking van spraak, zang en muzikale begeleiding, en koos hierbij voor het digitale, draadloze ULX-D netwerksysteem van Shure.

Zincke licht zijn keuze toe, door uit te leggen dat ULX-D systemen het Dante-netwerk optimaal benutten. Church & Sound installeerde twee ULXD4Q quad-channel ontvangers in de kerk, voor in totaal vier ULXD2-handmicrofoons met Beta 87C-cartridges en voer ULXD1-bodypacks met bijpassende lavalier- en headset-microfoons.

De Gedächtniskirche is meestal druk, met drie erediensten per dag die in de 31 meter hoge achthoekige kapel worden gehouden. De kerk wordt tevens gebruikt voor concerten, theatervoorstellingen, kerstspelen en andere evenementen. Deze maken nu allemaal gebruik van het ULX-D systeem.

"Precies daarom moet alle apparatuur, inclusief de draadloze microfoons, makkelijk zijn om te schakelen van het versterken van preken naar het versterken van muziekvoorstellingen, door simpelweg een andere mengpaneel-preset te kiezen," zegt Zincke tot besluit. "De ULX-D zenders zijn in dit opzicht ideaal — ze werken een hele dag lang op hun intelligente, oplaadbare lithium-ionaccu's. We hoeven nooit meer onverwacht de batterijen te wisselen of op te laden."