De ESA (European Space Agency) is verantwoordelijk voor het Europese ruimtevaartprogramma en omvat momenteel 22 lidstaten. Vooral met deelname aan het internationale ruimtestation ISS en het team van Europese vrouwelijke en mannelijke astronauten heeft de ESA ruimtevaartgeschiedenis geschreven. Tot de centrale ESA-instellingen behoort het Europese Astronautencentrum (EAC) in Keulen, dat naast astronautentraining, ruimtegeneeskunde een toekomstige maanverkenning ook training van het grondpersoneel en tevens andere ESA-medewerkers en officiële manifestaties en mediaitems voor zijn rekening neemt.

Sinds 2018 beschikt het EAC over een omvangrijke microfoon- en in-ear-monitoroplossing op basis van de Shure systemen ULX-D en PSM 1000, en twee MXA910 plafondarray-microfoons in de opleidingsruimte. Voor de planning en installatie ter plaatse was de in Troisdorf gevestigde AV-Integrator DiMeKo verantwoordelijk.

De aanvraaglijst voor de scholingsruimtes bevatte een vrij configureerbare en optisch onopvallende microfoonoplossing. „De opleidingen zijn van centrale betekenis voor de ESA-missies. Daarom is het cruciaal dat alle deelnemers perfect te verstaan zijn“ aldus Thomas Mayer van DiMeKo. Omdat de scholingen bovendien worden opgenomen moest het nieuwe systeem, onafhankelijk van de betreffende positie van de spreker, een hoge audiokwaliteit en uitmuntende spraakverstaanbaarheid garanderen.

Voor openbare manifestaties en persconferenties in de EAC-Foyer stond het onderwerp veiligheid voor de toekomst op de eerste plaats, omdat de tot nu toe gebruikte draadloze en IEM-systemen inmiddels in het LTE-bereik lagen en daarmee geen stabiele en veilige overdracht meer mogelijk was.

„Met ULXD heeft de EAC heel bewust voor een digitale microfoonoplossing gekozen die naast een hoge betrouwbaarheid bovendien een tegen afluisteren beveiligde overdracht van de gevoelige informatie garandeert “, zo vertelt Thomas Mayer. Naast de ULXD4D tweevoudige draadloze ontvangers op netwerkbasis in combinatie met vier ULXD2 handzenders vind de draadloze monitoring via een PSM 1000 In-Ear Personal Monitoring System plaats. Beide systemen worden toegepast bij Besprekingen, persconferenties maar ook bij de kwetsbare live-schakeling naar het internationale ruimtestation.

Voor de beide opleidingsruimtes koos Für DiMeKo voor een MXA910 plafondarray-microfoon, die door een QSC Q-SYS Core 110f signaal processor in combinatie met een ANI4OUT netwerkinterface van Shure wordt ondersteund.

Net zo veelzijdig als de toepassingsgebieden van de nieuwe systemen zijn ook de voordelen van de Shure systemen in het ESA astronautencentrum in Keulen: „Met ULXD en PSM 1000 zendt het EAC alleen in frequentiebanden die in de toekomst veilig blijven en profiteert bovendien van een duidelijke verbetering van de audiokwaliteit“, aldus Thomas Mayer van DiMeKo. In de opleidingsruimten hebben de trainingsregistraties via de MXA910 in het plafond eveneens een grote stap vooruit gemaakt. „De dekking van de deelnemers in de betreffende ruimte is perfect.“ Tegelijk kunnen de ruimtes door de array-microfoons nu ook voor AV-conferentietoepassingen worden gebruikt.