Gerechtshof moderniseert audiovisuele systemen met Shure DIS DCS 6000 & QSC Q-Sys

Over de DCS 6000

We hebben al enkele jaren ervaring met het installeren van DCS-systemen; het biedt vele voordelen. Het systeem is heel eenvoudig in het gebruik en het maakt de plaatstoewijzing in de rechtszaal tot een peulenschil. Bovendien is het systeem als geheel zeer ongevoelig voor fouten.

Peter Willmann, projectmanager bij systeembouwer Hellwig Sound Systems

Het Oberlandesgericht Frankfurt is een complex gebouw dat zowel rechtszaken in eerste aanleg als beroepszaken faciliteert. Deze instelling heeft zijn audiovisuele discussie- en conferentiesystemen in de twee grootste rechtszalen vernieuwd op basis van een volledig digitaal Shure DIS DCS6000-conferentiesysteem en het QSC Q-Sys platform voor verwerking en beheer van audiosignalen.

 

De bestaande audiovisuele systemen in de twee belangrijkste rechtszalen van het Oberlandesgericht Frankfurt waren enkele tientallen jaren oud en moesten gemoderniseerd worden, vooral met het oog op de beveiliging. Als onderdeel van de renovatie besloten de autoriteiten weliswaar om de discussie- en conferentiesystemen te vervangen, maar de nieuwe apparatuur moest daarbij wél in het bestaande meubilair in de rechtszalen passen om overlast tot een minimum te beperken.

De systeembouwer die het ontwerp en de installatie van het vervangende systeem verzorgde namens de Hessische deelstaatregering was Hellwig Sound Systems uit Bensheim. Dit bedrijf koos voor een volledig digitale oplossing bestaande uit een Shure DIS DCS 6000 discussie- en conferentiesysteem, in combinatie met een QSC Q-Sys platform om de audiosignalen te routeren, verwerken en beheren.

Alle plaatsen in de rechtszaal werden voorzien van een eigen DCS CU-6105 deelnemertoestel met een eigen luidspreker en een bedieningspaneel met aan-uitschakelaar, aangesloten op nieuw netwerk van Cat7-kabels die elk toestel individueel adresseerbaar maken. Daartoe zijn in elke rechtszaal drie RP-6004 netwerksplitters geplaatst om alle benodigde netwerkverbindingen te realiseren.

Het team van Hellwig Sound Systems moest eerst het oude discussiesysteem verwijderen en nieuwe maatwerkpanelen plaatsen om de openingen in het meubilair af te dekken. Achter deze panelen werden in totaal 86 stuks MU-6040D DCS-interfaces ingebouwd, elk met zijn eigen GM-6524 cardioïde zwanenhalsmicrofoon.

De werkplekken waar de rechters, de klerken en de parketwachten zitten, werden iets anders uitgevoerd, met grotere maatwerkpanelen voor de extra functies die zij tijdens de rechtsgang vervullen — waaronder de bediening van de verlichting en de geïntegreerde projectieschermen, het oproepen van getuigen via de omroepinstallatie en het in- en uitschakelen van de indicatielampen 'Rechtbank in zitting' en 'Openbare/Gesloten zitting' bij de toegangsdeur. Rechters hebben de mogelijkheid om vanaf hun bedieningspanelen alle signalen te onderbreken en discussies te beëindigen.

Naast de vast ingebouwde deelnemertoestellen, zijn er nog 20 extra DC-6120P draagbare deelnemertoestellen die het mogelijk maken om in beide rechtszalen meer mensen het woord te geven.

De audiosignalen lopen van het DCS 6000-systeem via QSC IO-22 interfaces naar de Core 250i Q-Sys centrale verwerkingseenheid die de audionetwerken van beide rechtszalen beheert. Q-Sys regelt verschillende functies van de rechtszalen, waaronder het laten klinken van de aankondigingsbellen in het hele gebouw, de rode en groene status-led's op de GM-6524 microfoons en de doorgifte van de getuigenoproepen naar het omroepsysteem. De versterking in de rechtszalen loopt nu deels nog via de plafondluidsprekers van het oorspronkelijke systeem, en deels via de nieuwe QSC AD-S52T inbouwluidsprekers van Hellwig Sound Systems voor de publieke tribune. Extra luidsprekers in de gangen van het gebouw maken het mogelijk om getuigen op te roepen om naar de rechtszaal te komen. Alle luidsprekers worden aangestuurd door drie QSC ISA 300 Ti versterkers, die individuele regeling van maximaal vijf verschillende luidsprekerzones mogelijk maken.

De extra flexibiliteit die het DCS-discussiesysteem en het Q-Sys audiobeheerplatform bieden, staat toe dat kleine groepen deelnemers, zo nodig in verschillende rechtszalen, kunnen worden bijeengebracht en bij discussies van diverse omvang kunnen worden betrokken zonder alle deelnemertoestellen in te hoeven schakelen. Ook kan het meubilair van de gerenoveerde rechtszalen makkelijk worden verplaatst om meer of minder ruimte te maken voor zittingen; nieuwe werkplekken zijn toe te voegen door ze simpelweg op het netwerk aan te sluiten. Wanneer deelnemers van plaats veranderen tijdens de zitting, is hun nieuwe locatie probleemloos aan de actieve discussiegroep toe te voegen, ook wanneer ze om welke reden dan ook in de andere rechtszaal zijn geplaatst. Peter Willmann van Hellwig Sound Systems somt de voordelen nog even op: "Het systeem is heel eenvoudig in het gebruik en het maakt de plaatstoewijzing in de rechtszaal tot een peulenschil. Bovendien is het systeem als geheel zeer ongevoelig voor fouten."