Geschreven door Andrew Low,

Hét zakelijk argument voor investeren in audio

Een videoconferentiesysteem met hoogwaardig geluid dat mensen in staat stelt om effectief samen te werken met collega's, leveranciers, klanten en potentiële afnemers over de hele wereld, kan een cruciale bijdrage leveren aan de groei van uw bedrijf.

Bij de meeste bedrijven vormen de uitgaven voor personeel, huisvesting en reizen de grootste kostenposten. Met AV-conferenties zijn al deze kosten te verlagen zonder de groei en de ontwikkeling van het bedrijf te hinderen. Besparingen in tijd en kosten op het deelnemen aan vergaderingen zijn bekende voordelen van conferentiesystemen, maar een goed doordacht en ontworpen systeem kan nog zo veel meer betekenen.

Millennials en de generatie Z

Er is onderzoek gedaan naar de houding van millennials en de generatie Z ten opzichte van werk. Deze generaties zijn opgegroeid in een digitale wereld en ze verwachten op elk moment en op elke plaats direct toegang te hebben tot wat ze maar wensen. Het idee dat je elke dag van negen tot vijf zou moeten werken in een kantoor, vinden ze maar vreemd.

Volgens een recent Forbes-onderzoek hecht generatie Z meer waarde aan flexibel werken dan aan traditionele verworvenheden zoals een betaalbare ziektekostenverzekering, terwijl millennials beide zaken nog wel even belangrijk vinden. En dat niet alleen, maar als generaties die met technologie zijn opgegroeid, verwachten ze op hun werkplek over goede voorzieningen te kunnen beschikken die hun communicatie, samenwerking en ontwikkeling ondersteunen.

Veel werkgevers omarmen de idealen van deze jongste generaties door te investeren in technologieën die flexibel werken mogelijk maken. En dat heeft veelal een positieve uitwerking op de winstgevendheid. Vorig jaar hield Vodafone één van de grootste enquêtes ooit in zijn soort, om meer te weten te komen over de werkgewoonten van meer dan 8000 werkgevers en werknemers afkomstig uit drie continenten. Daaruit bleek dat inmiddels 75 procent van alle bedrijven overal ter wereld flexibel werken mogelijk heeft gemaakt in de vorm van variabele werktijden voor hun werknemers of door het gebruik van nieuwe technologieën om vanuit huis of onderweg te kunnen werken. De enquête – Flexibel werken: vriend of vijand? – concludeerde dat flexibel werken in de overgrote meerderheid van de gevallen de prestaties bevordert. Bijna 61 procent van de respondenten zei dat de winstgevendheid van hun bedrijf was toegenomen; 83 procent meldde een hogere productiviteit; en 58 procent vond dat flexibel werken een positief effect had op de reputatie van hun organisatie.

Flexibele werkplekken

Flexibele werkplekken zijn aantrekkelijk voor potentiële werknemers. Onderzoek wijst dan ook uit dat flexibele werkvoorzieningen de betrokkenheid en de loyaliteit van werknemers verhogen. Voor de bedrijven die het aanbieden is het echter van groot belang dat werknemers in contact blijven met hun collega's en hun zakelijke relaties kunnen onderhouden. Terwijl effectieve conferentiesystemen ongetwijfeld grote directe financiële voordelen bieden, wordt daarbij vaak de potentiële winst in bedrijfsefficiëntie over het hoofd gezien. Wanneer een AV-conferentiesysteem eenmaal werkt, kan er bij elke gelegenheid direct worden vergaderd en hoeft men niet meer te wachten tot alle deelnemers zich hebben verzameld. Dat versnelt het besluitvormingsproces en helpt relaties te onderhouden omdat het veel makkelijker is om regelmatig formeel of informeel te overleggen. Op die manier zijn ook zonder veel voorbereiding of moeite vergaderingen mogelijk tussen teams die overal ter wereld verspreid zitten.

Als uw AV-conferentiesysteem bovendien over een intuïtieve bediening beschikt en via de bestaande netwerken werkt, is het installeren en het gebruik ervan een fluitje van een cent. Gemiddeld blijken deelnemers meer dan tien minuten te besteden aan het opzetten van een AV-conferentie, elke keer weer, en dat rechtvaardigt de investering in een gebruiksvriendelijk platform dat tijd en geld bespaart. En dat bovendien barrières wegneemt voor de gebruiker.

Dit alles klinkt wellicht nogal voor de hand liggend, maar om de genoemde positieve effecten te realiseren, dienen bedrijven wél in de juiste infrastructuur te investeren en systemen te gebruiken die aansluiten op een efficiënte manier van werken. Daarnaast moeten dergelijke systemen betrouwbaar zijn en makkelijk zijn te gebruiken door medewerkers van elke leeftijd en van elk opleidingsniveau.

De kwaliteit van de gebruikservaring is doorslaggevend

Net zoals gebruikers geen slechte beeldkwaliteit meer accepteren, of onderbrekingen en storingen in een verbinding, zo is ook een slechte geluidskwaliteit onacceptabel. En dat betekent dat ook op de kwaliteit van de microfoons en de luidsprekers moet worden gelet. Bij microfoons kan een compact en laag model esthetisch aantrekkelijk zijn voor de gebruikers; plafondmicrofoons vallen nog minder op en sprekers hoeven zich, bij correcte plaatsing ervan, niet meer tot één centrale microfoon te richten, wat een natuurlijker gespreksverloop oplevert zonder dat de verstaanbaarheid er onder lijdt. Microfoons die ongewenste geluiden als aircogeruis en geritsel met papier onderdrukken, maken het overleg effectiever en verhogen de waardering voor het systeem als geheel.

Kwalitatief hoogwaardige microfoons zijn echter niet de allesbepalende factor; ook de juiste keuze in het type luidsprekers verdient aandacht en, belangrijker nog, de correcte plaatsing ervan, rekening houden met de vorm en de aankleding van de ruimte. Systemen die voor huddle rooms zijn ontworpen, zullen meestal niet werken in grote directiekamers of in open ruimtes. Denk dus na over hoe het systeem zal worden gebruikt, door wie, en wat het bedrijf met de investering wil bereiken, voordat u de apparatuur uitkiest en begint te installeren. Het antwoord op deze vragen helpt u een systeem te ontwerpen dat aan de daadwerkelijke gebruikseisen voldoet. En dat ook echt goed werkt, in plaats van alleen maar stijlvol aanwezig te zijn in de vergaderruimte.

Effectieve AV-conferenties zijn productief, stimuleren de samenwerking en halen het beste uit alle deelnemers. Met de juiste technologie is elk overleg tot een succes te maken.

Over de auteur

Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op blog.shure.com

Andrew Low

Systems Marketing Manager

Shure UK

Andrew is Systems Marketing Manager voor Groot-Brittannië. Wanneer hij zich niet bezighoudt met vaste geluidsinstallaties, speelt hij gitaar in een van de kelders van de Londense pubs. Doorgaans vrij slecht. Andrew is een Amerikaan die nu al weer tien jaar in Londen woont, nadat hij in New York afstudeerde aan de School of Audio Engineering. Hij heeft nog steeds moeite om het lokale "taaltje" te begrijpen.

Vergelijkbare content

Oplossingen vinden