Geschreven door Jessica Sirkin,

Goed klinkende AV-systemen ontwerpen met een beperkt budget

Op papier willen beslissers over de nieuwste en beste audiosystemen kunnen beschikken. Bij het ontwerpen van AV-systemen lopen systeembouwers echter tegen het harde feit aan dat de reële implementatiekosten van het optimale ontwerp het budget van de klant ver overschrijden. Veelal moeten systeembouwers, consultants en AV/IT-experts uiterst omzichtig te werk gaan bij het presenteren van dure high-tech oplossingen aan degenen die de besluiten nemen. AV-professionals zitten doorgaans klem tussen de vraag om een installatie te leveren met een hoge kwaliteit en een lange levensduur, en de immer aanwezige druk om de afgesproken budgetten niet te overschrijden.

En wanneer het gaat om ruimten met een afwijkende architectuur of een slechte akoestiek, wordt deze uitdaging om verantwoorde kwaliteit te leveren alleen nog maar groter. En wanneer er verschillende ruimten van AV-systemen moeten worden voorzien, krijgen de grote directiekamers en prestigieuze ontmoetingsruimtes meestal ook nog eens voorrang boven de kleinere ruimten waar juist dagelijks AV-conferenties worden gehouden.

Waarom hebben bedrijven en onderwijsinstellingen vaak zo weinig budget?

Jonathan Sage is de audio and technology services supervisor aan het Boston College. Sage is een doorgewinterde specialist in het ontwerpen en installeren van audiosystemen voor de meest uitdagende ruimten op de campus. Volgens Sage is er de afgelopen jaren iets veranderd aan het budgetteren voor nieuwe audioapparatuur. De fondsenverdeling wordt namelijk steeds vaker door commissies vastgesteld binnen strikte randvoorwaarden die weinig flexibiliteit bieden om nieuwe technologie aan te schaffen. Volgens Sage trekken dergelijke commissieleden altijd te weinig geld uit voor audiovisuele technologie, en is het vaak de eerste post waarop wordt bezuinigd. Over het ontwerpen van nieuwe systemen zegt hij, “Als ik met fabrikanten praat, moet ik ze wel vertellen wat onze behoeften zijn en hoe weinig geld daarvoor beschikbaar is.” En dat klopt niet met elkaar.

Sage denkt dat de te lage budgetten het resultaat zijn van gebrek aan technische kennis en gebrek aan persoonlijke ervaringen met AV-systemen. Volgens hem, "Weten budgetverantwoordelijken niet wat AV-systemen kosten. Voor hen is technologie een soort van onzichtbare magie.” Dat betekent dat Sage elke cent moet verantwoorden die hij in audiotechnologie voor de campus steekt, en dat hij de directie moet overtuigen dat zijn plan de beste investering is – en dat terwijl ze juist vaak willen bezuinigen. "Een van de grootste problemen waar we tegenaan lopen, is de zwartedoosmentaliteit. Mensen vergelijken de prijzen van professionele multifase-audiosystemen alsof het om autoradio's gaat, zo vertelt hij.

Systeembouwers en bedrijfsconsultants lopen veelal tegen dezelfde uitdagingen aan als Sage in het onderwijs. Eric Bateman beschrijft als sales manager voor het Californische reclame-agentschap PCM Marketing dit verschijnsel als “schrikken van het prijskaartje”. Dat treedt op wanneer zakelijke beslissers een eerste ontwerp onder ogen krijgen dat ze veel te duur vinden. Volgens Bateman waarderen ervaren inkopers echter juist wél de waarde van een goede geluidskwaliteit omdat ze ooit de gevolgen van slecht geluid zelf hebben ervaren.

Grote bedrijven hebben vaak meer budget voor audiosystemen dan kleine ondernemers of onderwijsinstellingen van vergelijkbare grootte, maar elke klant heeft wel een ruimte waar nauwelijks budget is voor een ingewikkeld audiosysteem. Het wordt voor systeembouwers een steeds grotere uitdaging om ook kleine en middelgrote overleg- en vergaderruimten (de zogenoemde “huddle rooms”) van hoogwaardige audiosystemen te voorzien.

P300 als audio-oplossing voor huddle rooms

Huddle rooms zijn kleine vergaderruimten voor gemiddeld zo'n twee tot zes deelnemers. Waar afgesloten kantoorruimten ooit het hart vormden van elke zakelijke instelling, vinden vandaag de dag steeds meer activiteiten plaats in open opstellingen met aparte overleg- en vergaderruimten. Kantoortuinen stimuleren weliswaar de werkhouding en de communicatie tussen de medewerkers, maar de akoestiek van dergelijke grote en open ruimten maakt het noodzakelijk om conferentiegesprekken in een aparte ruimte te houden. Helaas lijdt de kwaliteit van de huddle room regelmatig onder het gebrek aan budget voor het nemen van geluiddempende maatregelen.

“Er is vrijwel nooit voldoende geld beschikbaar voor dergelijke kleine ruimten,” zegt Bateman. Bij kleine ruimten probeerde hij dan ook altijd “meteen het budget op te rekken.” Bateman zegt, “Helaas bestond er tot nu toe eigenlijk ook geen middelgroot (DSP-)systeem dat een hoge geluidskwaliteit levert.”

Troy Jensen is senior market development specialist bij Shure, en denkt dat de P300 de oplossing vormt voor dit probleem. Hij legt uit, “Deze DSP is goedkoper dan vrijwel elk ander systeem met acoustic echo cancellation.” Maar hoe kan de prijs zo laag zijn en de geluidskwaliteit toch goed? Dat komt door de manier waarop het systeem is gebouwd.

Shure ontwikkelde de P300 IntelliMix® Audio Conferencing Processor om ook een krachtige en betaalbare oplossing te kunnen bieden voor unieke ruimten, waaronder kleine en middelgrote conferentieruimten. Systeembouwers hoeven nu niet langer meer te kiezen tussen kwaliteit en budget, of op te zien tegen een lastig gesprek bij het presenteren van hun systeemontwerp.

P300 is een Dante-compatibele digitale signaalprocessor in half-rack formaat. Het digitale audiosignaal wordt via ethernet en standaardnetwerkkabels en -aansluitingen verstuurd. Hij beschikt daarnaast over USB in- en uitgangen, analoge in- en uitgangen en een telefoonaansluiting. En op de 3,5 mm connector zijn mobiele apparaten aan te sluiten. Het systeem is voorzien van acht Dante-ingangen, acoustic echo cancellation, noise reduction en functies om het geluid te regelen. De P300 is bedoeld voor kleine tot middelgrote ruimten en past onder elke vergadertafel. Zijn architectuur ligt vast, wat betekent dat deze al bij levering is geconfigureerd voor optimale digitale signaalverwerking.

P300 als vaste oplossing

In het Boston College gebruikt Sage een mix van vaste en mobiele installaties. Maar juist voor ruimten die een compacte maar krachtige DSP vereisen, biedt een vaste installatie soms grote voordelen. Zijn motto is, “Ik creëer zo nodig voor elke vaste installatie een goed werkende plug&play oplossing.” Het grote voordeel van vaste installaties is voor hem echter het gemak waarmee ze zijn te gebruiken en zijn in te stellen. Hij werkt doorgaans met studenten zonder veel technische ervaring, en het gebruik van vaste DSP-installaties zorgt daarbij voor minder uitval door problemen in de omgang met het systeem.

Over de IntelliMix P300

De P300 is niet alleen een effectieve audioprocessor, maar zijn ontwerp bespaart ook de installateur veel tijd en geld. En dat allemaal omdat hij een gestroomlijnde, intuïtieve audiosignaalketen creëert die van tevoren is geconfigureerd om de hoogste geluidskwaliteit te leveren.

Criss Niemann, senior market development specialist bij Shure

De vaste architectuur van de P300 stelt installateurs in staat om het systeem bijzonder snel te programmeren. Waar andere DSP-systemen uitgebreid moeten worden geprogrammeerd en geconfigureerd, besparen de MXA310 tafelarray en het P300-systeem vele uren aan installatietijd en daarmee ook aan kosten. Het programmeren en configureren van DSP's met een open architectuur kost technici veel moeite en urenlang werk om alle niveaus in te regelen. Dat maakt elk ontwerp veel duurder. Niemann benadrukt nogmaals, “De vaste architectuur levert binnen enkele minuten - en soms zelfs binnen enkele seconden - een geoptimaliseerd audiosignaalpad,” en dat drukt de kosten van het project als geheel.

Het enthousiasme van Bateman voor de P300 komt door zijn ervaringen met zakelijke klanten en hun behoeften voor audio-oplossingen in huddle rooms en kleine vergaderruimten met een beperkt budget. “Dergelijke bedrijven zaten vaak klem. Ze willen in kleine ruimten met een beperkt budget een goede geluidskwaliteit realiseren, en nu hebben we een eindelijk een hoogwaardig en betaalbaar systeem dat precies bij hun budgetten past.”

Voor elke toepassing zoeken systeembouwers, consultants en technisch experts naar hoogwaardige oplossingen die binnen het budget van de klant passen. Het nieuwe ruimtegebruik in kantoren om samenwerking te stimuleren, vereist het gebruik van betaalbare audioconferentie-oplossingen die een hoge geluidskwaliteit leveren. Het geavanceerde technische ontwerp van de P300 sluit perfect aan op andere Shure-audioproducten en houdt kwaliteit voor elk budget betaalbaar.

Over de schrijver

Jessica Sirkin

Jessica Sirkin is a freelance writer and editor. She has previously written for publications such as SearchOracle.com, SearchSQLServer.com, and SAP Professional Journal. She shares her office with a mischievous pet rabbit and lots of books. In her free time, she writes science fiction.

Gerelateerde inhoud

Oplossingen zoeken