Davida Rochman,

De wereld wordt steeds digitaler en bij steeds meer organisaties wordt de traditionele AV-afdeling wegbezuinigd. In veel gevallen krijgt de IT-afdeling deze taak toegewezen. Vandaag de dag moeten veel IT-managers niet alleen hun computersystemen en netwerken beheren, maar ook audio leveren voor allerlei toepassingen.

En hoewel veel audiofuncties tegenwoordig geheel digitaal zijn, valt er niet aan te ontkomen dat de akoestische kant ervan — de invoer en de uitvoer van het geluid — onontkoombaar analoog van aard is. Net zoals geluidstechnici digitale technologieën hebben omarmd, moeten IT'ers leren om de taal van geluid te spreken. Vaak vormen systemen voor discussies en vergaderingen in een netwerk de eerste grote hindernis.

De verstaanbaarheid is cruciaal

Ten eerste is geluidskwaliteit geen absoluut begrip. Deze hangt af van de context. Goed geluid betekent voor spraak iets anders dan voor muziek. En wel hierom:

Bij muziek draait alles om een natuurgetrouwe weergave. Goede geluidskwaliteit draait bij muziek om een nauwkeurige weergave van het hele frequentiegebied van alle instrumenten. Door harmonieus samenspel van grondtonen en boventonen ontstaat een transcendente geluidsbeleving, die nog verder kan worden versterkt door de galm van de ruimte.

Bij spraak gaat het echter om de verstaanbaarheid, en dat is iets heel anders. Het doel van verstaanbaarheid is het goed kunnen horen van de woorden die worden gesproken. Dat lijkt makkelijk, nietwaar? In feite hebben ongewenste bijgeluiden een grote invloed op ons vermogen om spraak goed te verstaan.

Heb je ooit geprobeerd om een gesprek te voeren in een oud gebouw met hoge plafonds? De trage reflecties die muziek extra vol laten klinken, zijn de vijand van verstaanbaarheid.

Spraakverstaanbaarheid is van primair belang in zakelijke, institutionele en dienstverlenende omgevingen. Speeches van de CEO moeten uiteraard geweldig klinken. Leerkrachten moeten goed te verstaan zijn. De wethouder wil zijn standpunt helder overbrengen. Alle invloeden die de verstaanbaarheid van woorden verstoren tijdens een vergadering of conferentiegesprek, moeten worden beperkt of geëlimineerd.

Het begint met de microfoon

De kwaliteit van een geluidssysteem is zo goed als zijn zwakste schakel. Het is dus essentieel om de geluidsbron in een zo hoog mogelijke kwaliteit te registreren. Daarbij vormt de microfoon nog steeds het uitgangspunt.

De meest gebruikte soorten microfoons tijdens vergaderingen en conferenties zijn statiefmicrofoons en dasspeldmicrofoons Ook speciale microfoons voor opbouwmontage en hangende microfoons worden veel gebruikt. Zang- en spraakmicrofoons hebben enkele gemeenschappelijke ontwerpkenmerken. In de meeste zijn interne plopfilters en schokdempers ingebouwd om ongewenste geluiden te minimaliseren. Ook formaat, vorm, gewicht en gevoel zijn belangrijke ontwerpoverwegingen.

Zelfs in een relatief stabiele omgeving met permanente installaties voor vergaderingen en conferenties, is het lastig om een waterdichte methode te schetsen voor het kiezen van de juiste microfoons. Het systeem dat u gebruikt — bijvoorbeeld een systeem om het publiek te laten spreken, versus een lezingensysteem met slechts één spreker — bepaalt tot op zekere hoogte welk type microfoon u het best kunt gebruiken. De basisprincipes zijn weliswaar universeel, maar verschillende soorten microfoons vereisen steeds andere technieken om onnodige problemen te voorkomen.

Microfoons instellen en gebruiken voor vergaderingen en conferenties

Ter voorbereiding zijn hier enkele eenvoudige tips voor het instellen en gebruiken van microfoons, die u met uw IT-collega's en sprekers kunt delen om verstaanbaarheid te optimaliseren tijdens vergaderingen en conferenties.

 • Spreek duidelijk en natuurlijk.
 • Richt de microfoon op de mond en niet op ongewenste geluidsbronnen.
 • Laat de microfoon met rust, trommel niet op de tafel, schuif niet met papieren, enzovoort.

Laten we nu eens kijken naar de typen microfoons waarmee uw conferentie- of vergadersysteem werkt. Bij elk type geven we enkele tips:

Handheld microfoon

Instellingen

 • Plaats de microfoon voor een gebalanceerde en natuurlijke geluidsregistratie op zo'n tien tot dertig centimeter van de mond en iets uit de middellijn om het ademgeluid te minimaliseren.
 • Unidirectionele microfoons produceren op korte afstand een zwaarder geluid door het nabijheidseffect. Overmatige bassen zijn weg te regelen met een equalizer (basdemping).
 • Bevindt de microfoon zich te dichtbij, dan zijn vaak ademgeluiden hoorbaar. Gebruik zo nodig een los plopfilter om ademgeluid van sprekers te onderdrukken.

Gebruik

 • Houd de microfoon alleen aan zijn handvat vast. Pak een microfoon nooit vast bij de grille, want dat verandert de richtingsgevoeligheid.
Zwanenhals microfoon

Instellingen

 • Plaats de microfoon op zo'n tien tot veertig centimeter van de mond, en iets uit de middellijn. Richt hem iets onder de mond om ademgeluid te minimaliseren.
 • Raakt de microfoon en de zwanenhals niet meer aan nadat u hem heeft gericht.

Gebruik

 • Blijf op constante afstand van de microfoon voor een gelijkblijvend volume.
 • Tik niet op de microfoon en blaas er niet in.
Lavalier

Instellingen

 • Plaats de microfoon zo dicht mogelijk bij de mond, bij voorkeur net iets onder de neklijn.
 • Bevestig hem nooit onder de kleding of op een plaats waar iets tegen de microfoon kan tikken of erlangs kan wrijven.
 • Gebruik een windkap, vooral bij unidirectionele lavaliermicrofoons.

Gebruik

 • Draai uw hele lichaam en niet alleen het hoofd zodat u "in de microfoon" blijft praten.
 • Lavaliermicrofoons geven ook de allerkleinste geluiden door aan de versterker. Raak na het opspelden de microfoon en de kabel niet meer aan.
 • Adem niet direct in de microfoon.
Headset

Instellingen

 • Plaats de microfoon niet recht voor de mond om registratie van ademgeluid te voorkomen.
 • Plaats de microfoon bij de hoek van de mond zonder het gezicht aan te raken.
 • Gebruik een windkap om ademgeluiden te elimineren.

Gebruik

 • Stel de hoofdband goed af.
 • Tik niet op de microfoon, en houdt hem niet vast.

Een klassiek gezegde in de computerwetenschappen geldt net zo goed voor audiosystemen: Garbage In, Garbage Out (GIGO). Alleen met de juiste gegevens produceren computers betrouwbare resultaten, en geluidssystemen zijn slechts zo goed als de kwaliteit van de geluidsopname. Maak direct een goed begin: Gebruik de microfoons van uw systeem correct.

Davida Rochman

Davida Rochman studeerde ooit Communicatie, werkt sinds 1979 bij Shure en had zich nooit voor kunnen stellen dat haar eerste echte baan zou uitgroeien tot een levenslange carrière in de marketing van microfoons, in plaats van erin te spreken. Op dit moment is Davida communicatiemanager en zet ze haar talenten in op allerlei gebieden, van public relations en sociale media tot content development en sponsorrelaties.