Geschreven door Andrew Low,

Plafondarray-microfoontechnologie heeft veel nieuwe voordelen gebracht voor audiovisuele conferentie- en presentatieruimten van elk formaat en elke configuratie. Plafondarrays elimineren allerlei problemen die worden veroorzaakt door algemeen bekende vergadergedrag. Want ongeacht of de deelnemers nu rechtop of onderuitgezakt zitten, hun laptops gebruiken of in de richting van het presentatiescherm praten, ze zijn allemaal toch duidelijk te horen en te verstaan. Ze hoeven geen ingewikkelde microfoontechnieken te leren of hun natuurlijke lichaamtaal aan te passen.

Vanwege deze voordelen heeft Chris Hawes als hoofdconsultant voor UK AV Consultancy Kromers Ltd., geadviseerd om de Microflex® Advance™ MXA910 plafondarray in verschillende installaties te gebruiken. Een recente toepassing ging over een installatie voor een toonaangevend financiële consultancybureau met een internationaal netwerk, waar verschillende MXA910's zijn gebruikt voor een update van de audio-infrastructuur in hun multifunctionele trainings- en conferentieruimte in London.

Naast het creëren van extra ruimte op de tafel, zorgen plafondarrays voor een consistent heldere registratie van alle deelnemers aan de vergadering. De mogelijkheid om dekkingsgebieden specifiek te richten op bepaalde delen van de ruimte, levert niet alleen dekking voor de zittende deelnemers maar tegelijk een ongekende bewegingsvrijheid voor presentatoren.

Hawes' klant had behoefte aan een systeem dat hoogwaardig geluid met een uitstekende spraakverstaanbaarheid zou leveren voor de complete, in drieën deelbare ruimte waar videoconferenties, presentaties en trainingen zouden worden gehouden. De MXA910 plafondarray werd specifiek gekozen voor deze toepassing omdat hij niet alleen spraak registreert voor videovergaderingen, maar ook heel makkelijk als microfoon is te gebruiken tijdens trainingen en presentaties.

Wanneer de ruimte in zijn geheel wordt gebruikt, leveren de zes in de ruimte aanwezige MXA910 plafondarrays een geïntegreerde spraakregistratie. Eén MXA910 bevindt zich aan de voorzijde van de ruimte en registreert de stem van de spreker en van de aanwezigen op de voorste rijen, terwijl de andere plafondarrays verder naar achteren zijn geplaatst om vragen van de overige deelnemers te registreren.

Wanneer de zaal is onderverdeeld in verschillende opleidingsruimtes, wordt de stem van de presentator vastgelegd door de één of meer MXA910 plafondarrays in die ruimte. De MXA910 plafondarrays werken samen om een duidelijke registratie van de stem van de presentator te garanderen, ook wanneer hij of zij zich langs de verschillende werkstations verplaatst. In deze situatie wordt optimale spraakverstaanbaarheid gecreëerd door verstorende geluiden van de plafondarrays in ongebruikte delen van de ruimte te negeren.

De geluidskwaliteit is hierbij zo goed, dat de stem van de presentator ook door apparatuur van derden in het netwerk kan worden gebruikt. Twee van de ruimtes worden gebruikt voor videoconferencing.

De MXA910 creëert acht bestuurbare dekkingsgebieden die driedimensionaal zijn te richten en te focussen (smal, middel, breed). Hij is direct in een systeemplafond te hangen maar ook geschikt voor inbouwmontage in harde plafonds, en registreert zo van bovenaf het geluid in de vergaderzaal of de presentatieruimte. En hij is ook met een beugel of met staaldraden op te hangen.

Hawes legt uit dat de MXA910 bij de volgende toepassingen compleet nieuwe opties biedt voor vaste geluidsinstallaties:

Over de MXA910

Ik heb verschillende MXA910 plafondarrays geïnstalleerd bij belangrijke klanten, en ze zijn erg blij met het resultaat. Dankzij de MXA910 hoeven ze geen handmicrofoons meer te gebruiken en kunnen presentatoren zich vrijelijk door de ruimte bewegen, met collega's praten en hun beide handen gebruiken in de wetenschap dat ze goed verstaanbaar zullen blijven.

Chris Hawes is hoofdconsultant voor UK AV Consultancy Kromers Ltd.

Over de MXA910

Microfoons op tafels geeft altijd een rommelig gezicht. Gebruik van een plafondarray tijdens videoconferenties is bijzonder handig voor de gebruikers. De voordelen van de MXA910 zijn enorm, en we bevelen dit systeem van harte aan bij onze klanten.

Chris Hawes is hoofdconsultant voor UK AV Consultancy Kromers Ltd.

Andrew Low

Systems Marketing Manager

Shure UK

Andrew is Systems Marketing Manager voor Groot-Brittannië. Wanneer hij zich niet bezighoudt met vaste geluidsinstallaties, speelt hij gitaar in een van de kelders van de Londense pubs. Doorgaans vrij slecht. Andrew is een Amerikaan die nu al weer tien jaar in Londen woont, nadat hij in New York afstudeerde aan de School of Audio Engineering. Hij heeft nog steeds moeite om het lokale "taaltje" te begrijpen.