Geschreven door Robin Hamerlinck,

De enige constante in mijn 20 jaar in de IT-sector, was verandering. Zowel de manieren waarop technologie wordt gebruikt, als de middelen waar eindgebruikers over beschikken en de achterliggende infrastructuur zijn sterk geëvolueerd, en ik verwacht de komende jaren alleen nog maar meer en snellere veranderingen op dat gebied.

Een van de belangrijkste ontwikkelingen is misschien wel de convergentie geweest tussen informatietechnologie en audiovisuele technieken, waarmee AV-systemen binnen de verantwoordelijkheid en ondersteuning van de IT-afdeling zijn gebracht. De almaar groeiende vraag naar videoconferencing en het toenemende belang van communicatie en samenwerking binnen bedrijven, noodzaakt IT-beheerders om zich ook in AV-technologie te verdiepen. Zij moeten hierbij ineens rekening gaan houden met factoren als de akoestiek, verlichting, stoffering, verfkleuren, geluidskwaliteit en alle andere factoren die van invloed kunnen zijn op de productiviteit van vergaderen op afstand.

AV/IT en CES

Tijdens de onlangs gehouden CES, dé vakbeurs voor consumentenelektronica in Las Vegas, begon ik na te denken over wat er op dit gebied in de toekomst zou kunnen veranderen en wat de gevolgen daarvan zijn op gebruikers van AV/IT-apparatuur.

Iets dat me opviel tijdens de show was hoeveel hardwareproducenten bezig zijn met stembesturing, automatisering en gebruikerinteractie – veel smart glasses, smart televisies, auto's en luidsprekers zijn tegenwoordig 'Powered by Amazon' of 'Powered by Google'.

Het hele vakgebied is bezig om al hun producten connected, smart en eenvoudiger te maken in hun streven naar een intuïtieve gebruikerservaring.

Stel je eens voor dat dit ook voor AV-ruimten zou gelden; dat je als gebruiker een vergaderkamer binnenloopt en het conferentiesysteem alleen maar hoeft te vragen om een gesprek te initiëren. Dat niveau van eenvoud is wat mensen steeds vaker tegenkomen in hun persoonlijke omgeving, en daar moet ook de technologie op de werkplek zich aan spiegelen.

Als mensen binnen een paar tellen een videogesprek kunnen starten op hun smartphone, waarom zouden ze dan tien minuten bezig willen zijn met het instellen van het conferentiesysteem op kantoor?

Conferentieruimtes upgraden

Als producenten moeten we bedenken hoe we de gebruikerservaring kunnen vereenvoudigen, en hoe we AV-systemen toegankelijker kunnen maken met intuïtieve bediening en een hoger gebruiksgemak. Volledige stembesturing zit er wellicht nog niet direct in, maar ik wil me dan ook vooral richten op de gebruikerservaring en het creëren van consistente en betrouwbare conferentieoplossingen voor Shure-werknemers overal ter wereld.

Uiteraard stelt dit ons voor een aantal uitdagingen; van de diversiteit aan apparatuur in de meer dan 500 ruimten die ik beheer, en de veelheid aan locaties waar mensen werken - thuis of in een hotel, onderweg of in de directiekamer - waarbij in alle gevallen toch hoogwaardig audiovisueel verkeer moet worden gerealiseerd, tot de traditionele verschillen in opvatting die bestaan tussen AV en IT.

Vaak wanneer een AV-systeembouwer wordt geraadpleegd om een ruimte in te richten, spreken zij met iemand van IT en dat levert vanzelfsprekend allerlei jargonproblemen op, en verschillen in inzicht over wat de prioriteiten zijn.

Doorgaans weten IT-professionals weer weinig van microfoons; maar als je ze vraagt naar de geluidskwaliteit van hun conferentiegesprekken hebben ze doorgaans voldoende stof voor een langdurige klaagzang. Het is ongetwijfeld mede een kwestie van positionering, maar men dient ook duidelijk te maken hoe een product een probleem kan oplossen.

De kloof overbruggen en gemeenschappelijke uitgangspunten vinden, zodat we samen de gebruikerservaring verbeteren, is iets waar ik zeer aan hecht.

Het belang van richtlijnen

Zo'n uitdaging valt echter niet te onderschatten. En daarom vind ik het essentieel om sommige IT-richtlijnen ook voor AV te hanteren. De best practices die we al jaren toepassen voor onder andere computers, beeldverwerking en software, moeten nu ook worden toegepast op AV.

Denk daarbij aan goed inventarisbeheer en het hanteren van een vervangingscyclus voor AV-apparatuur. Zorg voor een consistente basisprogrammering in alle ruimten, zodat mensen steeds dezelfde gebruikerservaring hebben, waar ze zich ook bevinden en wat ze ook doen. En gebruik overal dezelfde softwareversies, zodat upgrades mogelijk zijn zonder meervoudige oplossingen te moeten ontwikkelen. Dat zijn allemaal hulpmiddelen die ik gebruik om een consistentere gebruikerservaring en een betere ondersteuning te leveren.

Een cruciaal element hierin is om geen keuzes te maken op basis van locatie, maar op basis van de gebruikerservaring.

Een traditionele AV-systeembouwer beschouwt elke individuele ruimte op zich en ontwerpt de beste installatie voor die situatie. Dat was misschien ooit een goede manier van werken, maar het creëert geen consistente gebruikerservaring voor degenen die op afstand willen samenwerken. Door nu ruimten naar een standaardconfiguratie te migreren, weet u zeker dat gebruikers op elke locatie dezelfde positieve ervaring hebben.

Verandermanagement speelt een grote rol in het bereiken van een consistent betere AV-ervaring.

Het realiseren van een optimale geluidskwaliteit zal altijd moeilijk blijven. AV zal echter het voorbeeld moeten volgen van techfabrikanten en de gebruiker niet lastig vallen met de achterliggende complexiteiten. Mensen hoeven niet te weten welke technologie er achter hun conferentiesysteem zit, de meesten interesseert het ook niet; ze willen alleen de zekerheid dat het elke keer intuïtief zal werken.

Gebruikers verwachten dat nieuwe AV-systemen dezelfde eenvoudige en intelligente ervaring zullen gaan leveren die we inmiddels van de hedendaagse technologie gewend zijn – en terecht.

Robin Hamerlinck

Robin Hamerlinck is Senior Vice President of Information Technology and Chief Information Officer at Shure Incorporated. She has been with Shure since 2007. She is responsible for the Company's technology need, including IT strategic planning, infrastructure development, application systems, network, operations, and security.