Marc Henshall,

7 tips voor het opnemen van Vocals

Bij het merendeel van opgenomen muziek, met name bij popmuziek, zijn vocalen zowel de basis als de "finishing touch".

Dus hoe kan je de perfecte vocale opname maken? Het volgen van een aantal belangrijke richtlijnen zullen helpen om de basis te leggen voor je volgende sessie.

1 Zorg ervoor dat de zanger opwarmt

Het belang van de warming-up voor elke vocale sessie kan niet genoeg worden benadrukt. De stembanden zijn een spier en net als de warming-up voor een training is het essentieel om stem oefeningen uit te voeren voor je begint. Hierdoor zorg je ervoor dat je stem klaar is voor een opname (of optreden).

2 Kies de juiste microfoon

Als de zanger op de top van zijn kunnen prestaties levert is de volgende schakel in de keten de microfoon. Dit kan een kritische keuze zijn voor het uiteindelijke resultaat. Voor een weloverwogen keuze is het belangrijk om de basis principes van microfoons te begrijpen. In het algemeen zijn er twee categorieën: Dynamische en Condensator microfoons. Condensator microfoon zijn de standaard keuze bij het opnemen van zang. Echter, dynamische microfoons zijn vaak een stuk goedkoper en hebben zelfs een aantal duidelijke voordelen ten opzichte van condensator microfoons voor bepaalde toepassingen. Bijvoorbeeld voor het opnemen van luide rock, hip-hop of heavy metal kunnen de subtiele details en de gevoeligheid van een condensator microfoon minder geschikt zijn. Om een paar Shure voorbeelden hiervan te noemen, Michael Jackson en John Lennon hebben de Shure SM7 gebruikt voor veel bekende platen.

3 Overweeg zaalakoestiek

Een ander belangrijk element in het bereiken van goede resultaten is de akoestiek in de opnameruimte. Vaak wordt dit over het hoofd gezien, het geluid van deze ruimte heeft een enorme impact op de sonische handtekening van uw opnamen. Helaas laat de akoestiek in de meeste home studio omgevingen nogal wat te wensen over en zijn de resultaten vaak niet geweldig. Toch is slechte akoestiek te voorkomen, zelfs met een laag budget.

Een gratis oplossing is om een dekbed te hangen achter de zanger. Deze veel gebruikte truc zal helpen voorkomen dat ongewenste reflecties de microfoon bereiken. Als je in staat bent om te kiezen voor een permanente en esthetische verantwoorde oplossing dan zijn er bedrijven die speciale kits aanbieden, vaak in verschillende maten beschikbaar.

Dynamische microfoons kunnen ook de invloed van akoestiek verminderen. Dit komt omdat een dynamische microfoon minder gevoelig is dan een condensator, hierdoor is het makkelijk om een hogere verhouding te creëren tussen directe geluiden en omgevingsgeluiden.

4 Maak ze comfortabel

Een comfortabele zanger zal altijd meer vertrouwen hebben en hierdoor vaak betere prestaties geven. Voor muzikanten kunnen studio's soms koude, kille plekken zijn. De tijd nemen om de omgeving comfortabel en aangenaam te maken kan een groot verschil maken. Misschien het belangrijkste aspect: de kamertemperatuur. Airconditioning kan een aanslag zijn op de luchtwegen van een zanger, dus ondanks dat het belangrijk is om de temperatuur op een comfortabel niveau te houden kan het verstandig zijn om deze uit te schakelen.

Onderschat bovendien nooit het creëren van de juiste creatieve sfeer. Hoe zweverig dit ook kan klinken, het creëren van de juiste sfeer en verlichting binnen uw studio kan een grote impact hebben. Muziek is verbonden aan menselijke emoties en alles wat je kunt doen om de creativiteit te stimuleren moet worden gedaan.

5 Neem de tijd voor de headphone mix

Ervoor zorgen dat de zanger de mix adequaat kan horen is een element wat ook kan bijdragen aan het zelfvertrouwen. Extra de tijd nemen om te zorgen dat ze zichzelf goed kunnen horen kan tijdswinst opleveren tijdens het mixen en masteren. Sommige zangers reageren bijzonder goed wanneer er meer reverb zit bij de persoonlijke mix. Vergeet ook niet om een fatsoenlijke gesloten hoofdtelefoon te gebruiken tijdens de monitor mix.

Hoofdtelefoon voor recording

6 Gebruik een pop filter

Bij condensator microfoons zijn pop filters essentieel voor het voorkomen van ongewenste explosieve medeklinkers. Nogmaals, de input is het belangrijkste. Het is dus beter om zaken juist te krijgen tijdens dit proces dan om in een later stadium dit te proberen te corrigeren. Met name explosieve consonanten zijn extreem moeilijk om later van een track weg te poetsen. Als een pop-filter nog geen onderdeel uitmaakt uw uitrusting, zorg dan dit het wel wordt.

Pop filter

7 Vermijden van sisklanken

Agressieve hoogfrequente sisklanken van een "S"of "T" kunnen een perfecte opname onbruikbaar maken. Specialistische compressoren, aangeduid als De-Essers, worden vaak gebruikt om de sissende geluiden te temmen. Vaak met wisselend succes. Een betere aanpak is om de ongewenste sissende geluiden te voorkomen door microfoons strategisch te selecteren en te positioneren. In het geval van een dergelijk probleem, probeer eerst een andere microfoon. Bij aanhouden van dit probleem, positioneer de microfoon dan net boven of onder de mond van de zanger. In alle gevallen is een zekere mate van experimenteren nodig om de juiste microfoon en positionering voor de zanger te vinden.

We hopen dat de tips in dit artikel je inspiratie hebben gegeven voor het opnamen van je volgende opname.
Meer tips en tricks om je audio te verbeteren? Bekijk dan door onze sectie "Educatieve Content" of abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang 4 Audio e-books gratis!

Over de auteur

Marc Henshall

Marc is lid van ons Pro Audio-team bij Shure UK en is gespecialiseerd in digitale marketing. Hij heeft ook een BSc met hoogste onderscheiding in de muziektechnologie. Als hij niet aan het werk is, speelt hij graag gitaar, produceert hij muziek en klust hij wat in huis (liefst met een paar ambachtelijke biertjes erbij).