Tom Coleman,

Tom Colman van de Shure UK Systems Group legt uit hoe diversity-antennesystemen storingen elimineren in draadloze microfoonsystemen

Interferentie is één van de meest voorkomende problemen bij draadloze microfoonsystemen. En dan om heel precies te zijn reflectie-interferentie, waarbij een radiogolf onder bepaalde omstandigheden vanaf een bron via twee of meer wegen met enig tijdverschil de antenne bereikt en daar interferentie met zichzelf veroorzaakt.

Dergelijke interferentie kan zeer irritant zijn en een speech of optreden verstoren als er geen maatregelen tegen worden genomen. Dit probleem is op te lossen door diversity-antennes te gebruiken, oftewel een combinatie van twee of meer antennes om de kwaliteit en de betrouwbaarheid van de draadloze verbinding te verbeteren.

Er bestaan drie soorten diversity-antennesystemen voor draadloze microfoonsystemen afhankelijk van de mogelijkheden die het systeem biedt:

Predictive Diversity maakt gebruikt van één ontvanger en een schakeling om het sterkste signaal te kiezen. Een voorspellende comparatorschakeling beoordeelt het ontvangen audiosignaal. Als het signaal van de ene antenne zwak is, schakelt de comparator automatisch over naar de andere antenne. Dit is een redelijk effectieve methode die veel wordt toegepast in goedkope draadloze systemen.

True Diversity gebruikt twee antennes en twee ontvangers, en een combinatieschakeling voor het audiosignaal afkomstig van de twee gescheiden antenne- en ontvangercircuits. Bij dit systeem schakelt de comparator heen en weer tussen de audiosignalen 1 en 2, en niet tussen de antennesignalen. Deze methode werkt beter en is betrouwbaarder.

Maximum Ratio Combining Audio Diversity lijkt erg op True Diversity, maar in plaats van heen en weer te schakelen tussen de ontvangers, werkt de schakeling als een crossfader op een mengpaneel die geleidelijk de twee antennesignalen combineert. Wanneer de schakeling een goede geluidskwaliteit detecteert op beide ontvangers, zet hij de fader in het midden. Maar zodra één van de signalen zwakker wordt, verschuift de instelling naar de ontvanger met het krachtigste signaal.

Klik hier om u aan te melden op onze nieuwsbrief zodat u op de hoogte blijft  voor de aankondigingen voor toekomstige educatieve Shure-activiteiten.

Tom Colman

Tom Colman is Senior Applications Engineer bij Shure Europe.