Microfoons zijn er in allerlei uitvoeringen die bij bepaalde toepassingen passen.

Grensvlakmicrofoon

Een grensvlakmicrofoon is meestal een kleine condensatormicrofoon-cartridge die vlak boven of op een grensvlak (tafeloppervlak) wordt geplaatst. Deze opstelling levert een gehalveerde richtingsgevoelige karakteristiek op met een tamelijk fase-coherent uitgangssignaal.

Plafondarray

Een plafondarray is een aan het plafond bevestigde module met een array van microfoons die stuurbare dekkingsgebieden creëren en ingebouwde digitale signaalverwerking leveren. Ze zijn ideaal voor conferentietoepassingen en leveren een helder en goed verstaanbaar geluid.

Tafelmicrofoon

Een tafelmicrofoon is meestal geoptimaliseerd voor spraakregistratie en wordt geleverd met een statief waarmee de microfoon stevig op tafel kan worden geplaatst.

Mini

Een compact-minimicrofoon is een bijzonder kleine microfoon.

Earset

Een earset-microfoon wordt aan het hoofd gedragen. In tegenstelling tot bij de headset wordt de microfoon bij een earset door slechts één oor ondersteund.

End-address/Klein membraan

De cartridge van een end-addressmicrofoon bevindt zich op het uiteinde van de microfoon.

Handmicrofoon

De term handmicrofoon geeft aan dat de microfoon tijdens het gebruik meestal in de hand wordt gehouden. Er bestaan handmicrofoons voor allerlei soorten toepassingen, van zang tot televisie-interviews.

Zwanenhals

Zwanenhalsmicrofoons worden doorgaans op lessenaars en in conferentie- en vergaderruimtes geplaatst, en bestaan uit een microfoonelement dat in een flexibel statief is ingebouwd. De microfoonelementen zijn meestal klein en hebben een cardioïde of supercardioïde richtingskarakteristiek die het gesproken woord registreert.

Overhead

Overheadmicrofoons registreren een breed geluidsveld van bovenaf. Overheadmicrofoons worden veel gebruikt om het geluid van een drumstel te registreren, vooral het geluid van de bekkens en een stereobeeld van de drums als geheel. Overheadmicrofoons zijn ook ideaal bij opnames die een breed stereoveld vereisen, zoals bij koren, strijkkwartetten enz.

Lavalier

Een lavaliermicrofoon of kortweg lavalier (ook wel nek-, kraag-, dasspeld- of reversmicrofoon genoemd) is een kleine elektret- of bandmicrofoon voor handsfree geluidsregistratie. Deze worden veel gebruikt op televisie, in het theater en bij spreken in het openbaar.

Lollipop

Het lollipop-model is een speciale side-addressmicrofoon. De behuizing produceert vrijwel geen geluidsreflecties en dat levert een superieure off-axis respons.

Headset

Een headset-microfoon is in feite een lavaliermicrofoon aan een op het hoofd gedragen steun die het microfoonelement dichter bij de mond brengt. Dergelijke microfoons worden veel gebruikt door acteurs die moeten bewegen, zoals in musicals, en bij voordrachten en presentaties.

Klem

Een klemmicrofoon is een microfoon die stevig aan een ander voorwerp kan worden bevestigd. Meestal is dat een instrument, of bijv. een tafel in een conferentieruimte.

Richtmicrofoon

Bij richtmicrofoons zit het microfoonelement achterin een buis met sleuven in de zijkant; waarbij golfdemping het meeste geluid dempt dat niet recht van voren komt. Door de beperkte breedte van het gevoelige gebied worden richtmicrofoons doorgaans alleen gebruikt televisie- en filmopnamen, in stadions en voor natuurdocumentaires.

Side-address/Groot membraan

Een side-addressmicrofoon is gevoelig voor geluid aan de zijkanten van de microfoon in tegenstelling tot een end-addressmicrofoon waarbij het de bedoeling is om in het “uiteinde” van de microfoon te spreken.

Plug-on

De term plug-on wordt meestal gebruikt in combinatie met radiozenders. Elke microfoon kan op dit type radiozender worden aangesloten. Let op: Niet alle plug-on zenders leveren de eventueel benodigde fantoomspanning voor condensatormicrofoons.

Tafelarray

Een tafelarray is een tafelmicrofoonmodule die stuurbare dekkingsgebieden creëert en ingebouwde digitale signaalverwerking levert. Ze zijn ideaal voor conferentietoepassingen en leveren een helder en goed verstaanbaar geluid.

Bodypack

Een bodypack is een type zender of ontvanger die op het lichaam wordt gedragen. Meestal zit er een klem op om hem makkelijk ergens aan te kunnen bevestigen, zoals een riem of gordel.

Gitaar-/baskabel

Met deze 6,3 mm jackplug-naar-TQG (TA4F / 4-polige mini) adapterkabel sluit je instrumenten als een elektrische (bas)gitaar aan op bijpassende draadloze Shure bodypacks.