Microfoons: Richtingskarakteristiek / richtingsgevoeligheid

De richtingskarakteristiek van een microfoon geeft aan hoe gevoelig hij is voor geluid uit een bepaalde richting, of anders gezegd, hoe goed de microfoon "hoort" in een bepaalde richting. De meest gangbare richtingskarakteristieken zijn: omnidirectioneel, cardioïde en supercardioïde

Cardioïde richtingskarakteristiek

Een cardioïde microfoon is het meest gevoelig van voren en het minst gevoelig van achteren. Dit dempt ongewenste omgevingsgeluiden en zorgt dat er veel minder kans is op rondzingen dan bij omnidirectionele microfoons. Dat maakt de cardioïde microfoon bij uitstek geschikt voor lawaaiige optredens.

Cardioïde microfoons

Supercardioïde richtingskarakteristiek

Supercardioïde microfoons zijn nóg meer gericht dan cardioïde microfoons en onderdrukken nog meer omgevingsgeluid. Ze zijn echter nog steeds gevoelig voor geluid van achteren, dus let goed op de plaatsing van de monitorluidsprekers. Supercardioïde microfoons zijn ideaal om afzonderlijke geluidsbronnen te registreren in zeer lawaaiige omgevingen. Ze veroorzaken nauwelijks rondzingen.

Supercardioïde microfoons

Omnidirectionele richtingskarakteristiek

Een omnidirectionele microfoon is in alle richtingen even gevoelig. En dat betekent dat geluid uit alle richtingen in gelijke mate wordt geregistreerd. De microfoon hoeft dus niet te worden gericht, en dat is vooral handig bij lavaliermicrofoons. Een nadeel is dat omnidirectionele microfoons geen ongewenste geluidsbronnen zoals monitorluidsprekers kunnen onderdrukken, waardoor rondzingen eerder optreedt.

Omnidirectionele microfoons

Bidirectionele richtingskarakteristiek

Een microfoon met een achtvormige richtingskarakteristiek is gevoelig voor geluid van voren en van achteren, maar niet vanaf de zijkant (onder een hoek van 90 graden). Het zijn meestal bandmicrofoons of grootmembraanmicrofoons die een dergelijke achtvormige richtingskarakteristiek hebben.

Bidirectionele microfoons