Marc Henshall,

Top 7 oorzaken voor uitval draadloze systemen en hoe voorkom je ze?

De angst voor het uitvallen van het systeem of interferentie zijn veelgebruikte redenen om niet de overstap te maken naar draadloos. In werkelijkheid zijn bijna alle mislukkingen te voorkomen met de juiste apparatuur en training. In dit artikel beschrijven we de meest voorkomende redenen voor het falen, zodat je pijnlijke momenten als drop-outs kunt voorkomen en je een show kunt doen met betrouwbaar draadloos.

Oorzaak 1: Lege of zwakke batterijen

Hoe te controleren:

 1. Vervangen voor nieuwe, alkaline batterijen.
 2. Onderzoek de accupolen van de draadloze microfoon om er zeker van te zijn dat ze contact maken met de accupolen van de batterijen.
 3. Als laatste, en misschien het belangrijkste, maak je leven een stuk makkelijker door over te stappen naar speciaal ontworpen, oplaadbare Li-ion batterijen voor draadloze systemen.
Oorzaak 2: Niet overeenkomende frequenties

Het lijkt misschien vanzelfsprekend maar dit komt in de praktijk vaak voor. Hoe je kan controleren of het frequentiebereik van de draadloze ontvanger overeenkomt met die van de draadloze microfoon of zender doe je zo:

Vind het frequentiebereik aangegeven op de ontvanger, bijvoorbeeld K14 614-638 MHz. Controleer de draadloze microfoon of zender of deze in hetzelfde bereik liggen. De frequentiegebieden moeten exact overeenkomen. Als dat niet het geval is zal uw draadloze systeem gewoon niet werken.

Frequentiebereik staat duidelijk aangeven op de voor- of achterzijde van de zender en ontvanger.

Oorzaak 3: Falen van een Audio kabel

Hoe te controleren:

 1. Vervang een kabel voor hetzelfde type.
 2. Gebruik een Ohm-meter om de kabel door te meten.
 3. Indien je gebruik maakt van een bodypack zender, vervang een andere lavalier, gitaarkabel of headset kabel van hetzelfde type.
Oorzaak 4: Frequentie is niet geschikt voor locatie

Hoe te controleren:

 1. Gebruik de postcode van de locatie en het model van je draadloze systeem en raadpleeg Shure Wireless Workbench om aanbevolen frequenties te bepalen.
 2. Gebruik de SCAN functie van je draadloze ontvanger om ongebruikte frequenties te vinden.
 3. Gebruik nooit frequenties die buiten het licentie gebied liggen i.v.m. storing van het 4G netwerk of digitale TV kanalen.
Oorzaak 5: Lokale interferentie van andere elektronische apparaten of draadloze systemen

Hoe te controleren:

 1. Zet alle apparaten uit binnen een bereik van 2 meter van je draadloze ontvanger (DVD of CD players, computers, ipod of draadloze router.
 2. Verwijder het draadloze systeem en verplaats het naar een andere locatie, minstens 800 meter weg. Als het nu prima werkt dan ligt het probleem op de oorspronkelijke locatie te wijten aan lokale interferentie. Om de bron hiervan te vinden is vaak de hulp nodig van een frequentie spectrum analyzer welke uitgebreide testen kunnen uitvoeren.
Oorzaak 6: Onjuiste installatie van draadloze ontvanger of antennes

Hoe te controleren:

Is er een "line of sight" van de locatie van de draadloze zender naar de antennes van de ontvanger? Indien dit niet het geval is kan dit een boosdoener zijn, verborgen antennes kunnen prima werken mits correct geïnstalleerd.

Oorzaak 7: Falen van de ontvangers externe stroomtoevoer

Hoe te controleren:

Vervang de voeding voor een van hetzelfde type of een met vergelijkbare met dezelfde elektrische specificaties.

Dont Lose Your Voice
Wat is jouw draadloze oplossing?

Als je erin bent geslaagd om alle bovengenoemde oorzaken te voorkomen of op te lossen dan ben je op weg om een ervaren draadloze professional te worden. Mocht je een oorzaak of oplossing missen in onze lijst die jij wel regelmatig tegenkomt laat ons dit dan weten door een reactie te plaatsen!

Mocht je Losing Your Voice (ons informatieve platform over draadloze techniek) nog niet hebben gezien, ga naar de website en bekijk de filmpjes. Als je je inschrijft voor onze nieuwsbrief krijg je bovendien een digitaal exemplaar van de brochure gratis!

Marc Henshall

Marc is lid van ons Pro Audio-team bij Shure UK en is gespecialiseerd in digitale marketing. Hij heeft ook een BSc met hoogste onderscheiding in de muziektechnologie. Als hij niet aan het werk is, speelt hij graag gitaar, produceert hij muziek en klust hij wat in huis (liefst met een paar ambachtelijke biertjes erbij).