Tom Coleman,

Wat is antenne distributie en wanneer gebruik je het?

Tom Colman van de Shure UK Systems Group legt in het kort uit wat antenne distributie is, en schetst het praktisch nut ervan voor draadloze microfoonsystemen.

Een veel gestelde vraag is: Wat is antenne distributie en waar dient het voor? Simpel gezegd is het een manier om twee aparte antennesignalen te creëren voor afzonderlijke ontvangers.

Nadat u duizenden euro's heeft uitgegeven aan draadloze microfoonsystemen, is het cruciaal om nog wat extra aandacht te besteden aan een correcte antennedistributie. Het vraagt uiteraard opnieuw een investering, maar als je meer dan één twee draadloze systemen gebruikt, zou ik het ernstig overwegen zodat het systeem optimaal kan presteren.

In het onderstaande voorbeeld zijn de antennes A en B via een antennedistributiesysteem op vier ontvangers aangesloten.

diagram-4way1

Wat als er meer dan vier ontvangers zijn? In het onderstaande voorbeeld hebben we een ander type antennedistributiesysteem nodig dat het RF-signaal doorgeeft van de eerste antennesplitter naar de tweede. Met zo'n cascadeschakeling sluit u meer ontvangers aan op één en hetzelfde antennesignaal.

diagram-8way

Cascadeschakelingen kunnen complex uitvallen wanneer grote systemen veel ontvangers en antennes gebruiken. Het onderstaande voorbeeld omvat 12 ontvangers: één hoofddistributieunit, drie subsplitters die elk een apart RF-antennesignaal ontvangen en die het RF-signaal op hun beurt weer doorgeven naar de aangesloten groep ontvangers. Zoals u ziet, is er nog één antenne-uitgang over op de hoofdunit waar nog eens vier ontvangers op aangesloten kunnen worden (voor een totaal van 16).

diagram-12way

Passieve of actieve splitters
Gebruik uitsluitend passieve splitters wanneer u enkel twee draadloze systemen gebruikt. Het nut van dergelijke splitters is beperkt omdat bij elke splitsing van het signaal 3 dB van de signaalsterkte verloren gaat. Passieve splitters volstaan voor toepassingen met een beperkt bereik. Gebruik bij het overbruggen van grotere afstanden altijd een actieve splitter. Op één actieve splitter zijn tot vijf ontvangers aan te sluiten, en actieve splitters zijn met elkaar te combineren tot grotere systemen.

RF-cascadeschakeling
Sommige ontvangers beschikken aan de achterkant over uitgangen om de antennesignalen door te geven naar een volgende ontvanger, om zo tot wel tien units in serie te kunnen schakelen (hoewel we adviseren om dit aantal tot vijf te beperken). Aangezien het RF-cascadesignaal door een actieve schakeling wordt versterkt, kent deze methode zo zijn beperkingen. Wanneer bijvoorbeeld de derde ontvanger in de cascade-serieschakeling uitvalt, ontvangen de vierde en de vijfde ontvanger ook geen RF-signaal meer.

Deze tekst is een verkorte versie van het Shure Benelux-seminar Wireless Mastered. Klik hier om u aan te melden voor onze nieuwsbrief zodat u op de hoogte blijft voor de aankondigingen van  toekomstige educatieve Shure activiteiten.

Over de auteur

Tom Colman

Tom Colman is Senior Applications Engineer bij Shure Europe.