Marc Henshall,

Ofcom, de instantie voor regelgeving met betrekking tot communicatie in het Verenigd Koninkrijk, heeft onlangs het plan goedgekeurd waarin staat dat white space devices gebruik gaan maken van hetzelfde radiospectrum als je digitale TV en draadloze microfoons. Hoewel we er al rekening mee konden houden is het toch een grote stap waarmee we geconfronteerd worden met een vooruitzicht waarbij apparaten zonder vergunning het spectrum gaan delen met draadloze microfoons en in-ear monitor systemen.

Ofcom beschouwt deze stap als "het aanbieden van nieuwe draadloze toepassingen die voordelen bieden aan consumenten en bedrijven", en voldoen hiermee aan de toenemende vraag van het aantal draadloze apparaten.

Wat nu?

Laten we eerst eens duidelijk maken wat white space devices inhouden. "White spaces" is de term die gebruikt wordt om een deel van het spectrum te benoemen die op een bepaalde locatie en op een bepaald tijdstip niet gebruikt worden. White spaces bevinden zich in de UHF band tussen 470 MHz – 790 MHz, precies het gedeelte van het spectrum welke essentieel is voor het gebruiken van draadloze microfoons.

Helaas is dus de beslissing genomen om toegang te verlenen tot deze "ongebruikte" delen van het spectrum voor white space apparaten. Voorbeelden hiervan zijn: internetconnectiviteit voor de scheepvaart, landelijke breedband, stads gebonden data netwerken en machine tot machine communicatie.

Experts menen dat het risico op interferentie zal worden beperkt omdat eenheden moeten voldoen aan bepaalde technische specificaties. Hieronder vallen locatie herkenning en beheer mogelijkheden inclusief een spectrum database om ervoor te zorgen dat er verschillende apparaten tegelijk kunnen werken.

Vanuit dat standpunt lijkt deze oplossing redelijk, vooral omdat deze apparaten gebruik gaan maken van "ongebruikte" delen van het spectrum. Het blijft echter een feit dat apparaten zonder vergunning gebruikt gaan worden in hetzelfde spectrum als draadloze microfoon systemen waardoor er voor de hele industrie een verhoogd risico is.

Gebruikers van draadloze systemen zijn niet blij met deze aankondiging. Eerst heeft de industrie te maken gehad met het wegvallen van de 800 MHz band en er gaan ook al geluiden dat binnen enkele jaren ook de 700 MHz weg zal gaan vallen.

Het hele proces is nogmaals een bevestiging van de onzekerheid waarmee gebruikers van het spectrum mee te maken hebben. De beslissing om white space apparaten het spectrum te laten delen met draadloze systemen is de laatste uitdaging, welke allemaal zijn begonnen met de overstap van analoge naar digitale televisie.

Losing Your Voice

Losing Your Voice

Wees voorbereid

We moeten kritisch blijven kijken naar deze ontwikkeling en vooral naar de werking in de praktijk willen we kunnen vertrouwen op de werking van draadloze microfoon en in-ear systemen. Gebruikers kunnen echter nu al voorzorgmaatregelen nemen om hier op in te spelen bij het aankopen van nieuwe systemen. Let extra goed op de geboden spectrum specificaties en indien dit van toepassing is op geavanceerde spectrum features welke zelf geluidloos om kunnen gaan met vormen van interferenties.

Marc Henshall

Marc is lid van ons Pro Audio-team bij Shure UK en is gespecialiseerd in digitale marketing. Hij heeft ook een BSc met hoogste onderscheiding in de muziektechnologie. Als hij niet aan het werk is, speelt hij graag gitaar, produceert hij muziek en klust hij wat in huis (liefst met een paar ambachtelijke biertjes erbij).