Marc Henshall,

De toewijding van Shure voor het ontwikkelen van robuuste producten gaat terug tot aan de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze oorlog werd Shure Brothers Incorporated een van de belangrijkste leveranciers van militaire microfoons.

Voor de heer Shure, oprichter van het bedrijf, was dit een grote verantwoordelijkheid. De veiligheid van militairen hing nu af van de betrouwbaarheid van producten die verbonden waren met het merk Shure. Met deze hoge inzet in het achterhoofd zijn er strenge (militaire) kwaliteitsnormen en kwaliteitscontroles ingesteld om te zorgen dat producten functioneerden onder de meest extreme omstandigheden.

Na de Tweede Wereldoorlog besloot Shure om deze strikte normen te blijven hanteren. Dit leidde tot minder restproducten tijdens fabricage, minder reparaties en een verbeterde betrouwbaarheid van producten.

Deze passie voor betrouwbare audio is vandaag de dag een wetenschap op zich geworden: elk product wordt onderworpen aan een serie van vergaande "stress" testen. Hieronder beschrijven we er aantal.

Eigenlijk blijven we testen totdat er iets breekt, maken we de nodige verbeteringen en blijven we doorgaan tot er geen verbeteringen meer mogelijk zijn. Zodra we klaar zijn kunnen we er zeker van zijn dat een product klaar is voor het echte werk.

De testen zelf zijn zeer uitgebreide vormen van brutale procedures waaronder extreme hitte, bevriezing, synthetische zweet en de beroemde val test.

Alle producten van Shure doorlopen deze procedure. In feite is de standaard zo hoog dat onze condensator microfoons net zo duurzaam zijn als de beroemde SM58.

De Val test

Elke microfoon laten we minstens tien keer vallen op een houten platform. Dit platform is vergelijkbaar met de vloer van een podium, hiermee simuleren we het typische effect van een microfoon die omvalt tijdens een optreden.

Een interessant weetje over de SM58 is dat het ontwerp van de grill gemaakt is om te fungeren als een schokdemper. Doordat het metaal relatief zacht is absorbeert de grill de impact en biedt deze bescherming aan de capsule, vergelijkbaar met de kreukelzones op een auto.

De Zweet test

Door langdurige blootstelling aan zweet kunnen elektrische aansluitingen, schakelaars en de verf beschadigen. Omdat live optredens kunnen zorgen voor transpiratie, is het belangrijk dat we zorgvuldig de weerstand tegen zweet testen.

Om deze weerstand te bepalen heeft Shure een test ontwikkeld waarin producten 48 uur lang aan synthetische zweet worden blootgesteld.

De Temperatuur test

Na de zweet test brengen alle microfoons tijd door in temperatuur gestuurde kamers. Ze zien eruit als een koelkast en kunnen niet alleen extreem koude omstandigheden (onder de -100 °C creëren) maar ook extreem warme omstandigheden creëren.

Van alle microfoons wordt verwacht dat ze bovenstaande testen overleven en nog volledig functioneren.

De HALT ruimte

HALT is een afkorting voor "highly accelerated life test", ontworpen om de levensduur van een microfoon te simuleren. Oftewel het mishandelen van een product tot deze niet meer werkt. Met behulp van deze ruimte kunnen we zien welk onderdeel als eerste defect gaat. Dit proces geeft ons een beeld hoe ver men met onze producten kunnen gaan maar geeft ook aan waar nog mogelijke verbeterpunten zijn.

De Echovrije ruimte

Ten slotte een extreme test om prestaties te meten. Deze echovrije ruimte maakt het mogelijk om volledig geïsoleerd te testen zonder externe radiogolven. Deze kamer heeft ook geen reflecties, hierdoor kunnen er testen plaatsvinden in een omgeving vrij van externe geluidsbronnen en galm.

Microfoon testing in de praktijk van Mike (Shure Inc.)

Marc Henshall

Marc is lid van ons Pro Audio-team bij Shure UK en is gespecialiseerd in digitale marketing. Hij heeft ook een BSc met hoogste onderscheiding in de muziektechnologie. Als hij niet aan het werk is, speelt hij graag gitaar, produceert hij muziek en klust hij wat in huis (liefst met een paar ambachtelijke biertjes erbij).