Marten Berger is nu al vier maanden in zijn trouwe Volkswagenbusje op een muzikale zoektocht naar de beste straatmuzikanten van Europa.

Deze 24 jaar oude producer leeft en werkt in zijn tot mobiele opnamestudio omgebouwde ijsverkopersbus aan een project dat hij Smells Like Van Spirit noemt.

Shure volgt Martens muzikale reis op zoek naar talentvolle straatmuzikanten tussen Helsinki en Lissabon. We spraken hem onlangs tijdens een tussenstop in Berlijn.

Ontspannen en enthousiast beschreef hij zijn tocht door de Scandinavische landen en de Baltische staten afgelopen zomer.

"Ik ben nu bijna vier maanden onderweg en het gaat eigenlijk heel goed," vertelde hij Shure vanaf een goed verscholen kampeerplek in het hart van de Duitse hoofdstad. "Het vraagt meer tijd dan ik dacht, maar ik ben blij om onderweg te zijn en aan het project te werken."

Ondanks de onzekerheden en uitdagingen die gepaard gaan met het trekken van stad naar stad, vertelde Marten ook heel veel plezier te hebben in zijn muzikale zwerversbestaan.

"Je leeft echt bij de dag," zei hij. "Ik heb geen enkele verplichtingen."

Bekijk hieronder Martens reisverslag.

In Berlijn ontmoette Marten de rapper Infidelix. Deze 31 jaar oude rapper uit Texas gebruikt al drie jaar lang de straten van de Duitse hoofdstad als zijn podium.

"Als ik een dag niet speel, heb ik niet geleefd," zei hij vlak voor de opname van zijn nummer "Megaman" in Martens busje. "Ik wil mensen de ogen openen zodat ze nooit meer hetzelfde denken over straatoptredens."

Na zich wat moed te hebben ingegeten met versgebakken vegaworstjes, kostte het rapper Infidelix en zijn gitarist Mario slechts enkele takes om het nummer op te nemen.

"Het was geweldig om ook eens zoiets unieks op te nemen. Ik ben heus niet alleen op zoek naar singer-songwriters met een gitaar," zei Marten.

Bekijk de Berlijnse opnamesessie hieronder.

 

Shure ondersteunt het project van Marten met studioapparatuur en met financiële middelen. Van tijd tot tijd zullen we over zijn reis berichten. Volg zijn avonturen hier: ‏www.smellslikevanspirit.eu

Bekijk hier de meest recente "van session" en alle eerder opgenomen sessies: