De grootste bedreiging van draadloze audio zit in je broekzak!

Draadloze microfoons zijn essentieel bij moderne producties. Van concerten tot grote festivals, zakelijke conferenties tot lokale kerken. Draadloze microfoons worden overal gebruikt.

SCHOON SPECTRUM

Voor goed werkende draadloze microfoons en in-ear systemen is er toegang nodig tot een schoon RF spectrum, dit is fundamenteel.

MAAR NIET ELK SPECTRUM

Draadloze microfoonsystemen hebben lang toegang gehad tot UHF banden 4 & 5 (470 – 865MHz). In de afgelopen jaren zijn ook andere services meer gebruik van het UHF spectrum gaan maken.

Waarom UHF?

De UHF banden bieden de grootste kwaliteit aan hoogwaardig spectrum voor grote professionele events.

WAT GEBEURT ER MET UHF?

Zoals je waarschijnlijk al dacht, heeft het te maken met je mobiele telefoon. De laatste 15 jaar hebben we een explosieve groei gezien in het aantal mobiele telefoons en daarbij, een groeiende vraag naar snel en betrouwbaar draadloos internet op deze apparaten.

MOBIELE TELEFOONS ALLEEN ZIJN NIET HET PROBLEEM...

Het probleem is ontstaan door de groei van de volgende generatie 4G services en de invloed hiervan op het gebruik van het UHF spectrum door draadloze microfoons. Belangrijk om dit te begrijpen is het Digital Dividend Review (DDR).

MOBIELE TELEFOONS TOEN EN NU

HET IS GEEN WONDER DAT ZE UIT ZIJN OP HET UHF SPECTRUM

Het UHF spectrum is zo geschikt hiervoor dankzij de eigenschappen.

WAT BETEKENT DIT VOOR JOU?

Na de 800MHz band die nu vrij is voor de 4G mobiele data services heeft de mobiele sector nu zijn zinnen gezet op de 700MHz band.

 

CONSEQUENTIES

Rechten en licenties rondom spectrum gebruik zijn big business. Als de trend zich doorzet dan is er snel onvoldoende ruimte in het spectrum beschikbaar om goed werkende draadloze systemen te gebruiken in Nederland.

DE IRONIE...

Draadloze microfoons maken dagelijks gebruik van het UHF spectrum om content te maken, dezelfde content dat via streaming bij miljoenen mobiele telefoon gebruikers terecht komt via precies hetzelfde spectrum! Als draadloze microfoons geen toegang hebben tot voldoende vrije spectrum dan kan interferentie optreden of kan de audio zelfs helemaal uitvallen. Hierdoor zal de production value van grootschalige evenementen in Nederland flink omlaag gaan. Stel je bijvoorbeeld eens een Cirque Du Soleil show of een optreden van je favoriete artiest voor terwijl het niet te horen is!

JE BENT NIET ALLEEN...

Draadloze microfoon systemen worden bijna overal gebruikt. Ondanks zorgvuldige planning, kan het zijn dat je toch hinder hebt van interferentie door andere gebruikers in de omgeving. Neem als voorbeeld de Croselaan in Utrecht of het Leidseplein in Amsterdam, twee locaties waar zeer veel verschillende gebruikers van draadloze systemen bij elkaar in de buurt zitten.

EEN DING IS ZEKER

Elektromagnetisch spectrum is een natuurlijke bron, net zoals goud of olie, er is een beperkte hoeveelheid van. Als de overheid doorgaat met het vrij maken van het UHF spectrum dan raakt dit op een gegeven moment op.

Meer leren over draadloze systemen?

Bezoek dan één van onze gratis Shure Audio Institute seminars voor een diepgaande kijk in RF-technologie en hands-on training met toonaangevende draadloze producten van Shure.

Shure Distribution Benelux (NL)

Newtonweg 9
4104 BK Culemborg
Nederland

Telefoon: +31 (0) 345 638 888

Download de gratis brochure voor draadloze microfoon & In-ear techniek.