Over de UHF-R

We hadden ons huiswerk gedaan en beschikten over de juiste hulpmiddelen voor de klus. Alles is gelukkig zonder problemen verlopen, en ik kijk nu al uit naar volgend jaar.

Vinny Siniscal, Firehouse Productions

Vinny Siniscal, Firehouse Productions

We hadden ons huiswerk gedaan en beschikten over de juiste hulpmiddelen voor de klus. Alles is gelukkig zonder problemen verlopen, en ik kijk nu al uit naar volgend jaar.

De CBS-uitzending op 8 juni 2014 was één van de meest complexe evenementen in de geschiedenis van de Tony Awards. Van het stuiterende openingsnummer van gastheer Hugh Jackman, tot het op het podium roepen van alle winnaars voor het slotnummer “On Broadway”...  die avond kregen televisiekijkers een bijzonder vlotte productie voorgeschoteld met maar liefst 17 musicalscènes en een live orkest vanuit de Radio City Music Hall.

Het ontwerp voor de radioverbindingen en de frequentiecoördinatie was in handen van Vinny Siniscal van Firehouse Productions. "Met zo'n groot gebouw, zo veel frequenties om te beheren en zo veel livebands, koos ik dit jaar zonder twijfelen opnieuw voor Shure UHF-R systemen," zo legt hij uit. "Als het gaat om een live-uitzending, dan kies ik daar altijd voor. Zelfs al bestaat het systeem al een jaar of tien, ik weet dat er geen ander systeem is waar ik in dezelfde mate op kan vertrouwen in drukbezette RF-omgevingen."

1
UR4D+
1
2
P10R
2

De productie vereiste dit jaar bijna 250 draadloze kanalen, waarvan 64 voor microfoons. Daarnaast werden ook alle acht in-ear monitoringkanalen op het podium van de Tony-uitreiking geleverd door Shure PSM® 1000 systemen. De productie gebruikte daarnaast draadloze intercomsystemen, draadloos aangestuurde effecten en mobiele reportagecamera's – waaronder de Steadicam die Jackman volgde vanaf de rode loper naar het podium tijdens het openingsnummer. "Producenten bedenken steeds meer shows die leunen op draadloze verbindingen zonder zich te realiseren wat hier allemaal voor nodig is," merkt Siniscal op. "Als daarvoor steeds meer kanalen in een steeds kleiner wordend spectrum moeten passen, dan moet dat blijkbaar maar gewoon. Aan ons de taak om te leveren."

Alle draadloze microfoons waren Shure UHF-R microfoons — de enige uitzonderingen hierop waren acht microfoons waarvan de zenders al in de kostuums zaten vastgenaaid. Voor het overgrote deel van de 56 resterende kanalen werden Shure-bodypacks gebruikt, waaronder 32 UR1M micro-packs. Twaalf kanalen waren gereserveerd voor UR2-handzenders met een SM58®-cartridge voor Hugh Jackman en Beta58-cartridges voor de meeste andere artiesten, waaronder Carole King, LL Cool J en het koor van Sting. “Firehouse kan alle mogelijke systeemcombinaties aan, en natuurlijk hebben we alle Shure-cartridges op voorraad,” zegt Siniscal. “Bij de Tony Awards kun je maar beter op alles voorbereid zijn.”

Eén van de grootste uitdagingen voor Siniscal dit jaar, was het creëren van zes aparte zones voor draadloze ontvangst. "Dat kwam eigenlijk door het openingsnummer," zo vertelt hij. "Dat begon op de rode loper, dus letterlijk buiten op straat en blootgesteld aan alle radiofrequente storingsbronnen die er maar zijn. Vervolgens moesten we dekking verzorgen op zowel de instap- als uitstapetage van de lift, én voor dekking zorgen in de liftschacht zelf. Uiteraard creëerden we ook de meer gebruikelijke zones voor het hoofdpodium en de regieruimte, én backstage."

Om een naadloze audio-overdracht van zone naar zone te regelen, vond Siniscal het gebruik van de actieve richtantenne UA874 van Shure bijzonder handig. "Wat deze antenne zo goed maakt, is dat de RF-uitgang instelbaar is van -6 dB tot +12 dB, inclusief 0 dB," licht hij toe. "Dat is ideaal om de verschillende RF-niveaus in de diverse zones goed op elkaar af te kunnen stemmen. Ik kan elke zone ook op afstand in- en uitschakelen via de distributieversterker."

Door zich goed voor te bereiden, drie scanners te gebruiken én een hoop Shure-apparatuur, zorgde Firehouse Productions alweer voor het vierde jaar op rij voor perfecte draadloze verbindingen. "De Tony Awards zijn elke keer weer een grote uitdaging, omdat de productie elk jaar in omvang toeneemt," aldus Siniscal. "We hadden dit keer ongeveer 50 draadloze kanalen meer nodig dan vorig jaar, plus dekking op straat. En dat hield in dat we concurrentie hadden van alles wat er gebeurt in Midtown New York – en dat introduceert aardig wat extra variabelen, vooral bij een live-uitzending als deze. Maar we hadden een geweldig team, we hadden ons huiswerk gedaan en we beschikten over de juiste hulpmiddelen voor de klus. Alles is gelukkig zonder problemen verlopen, en ik kijk nu al uit naar volgend jaar."