La Voz in Spanje gebruikt PSM IEM's & UHF-R, ULX-D & Axient draadloze microfoons

De vierde televisieserie van de bekende talentenjacht La Voz die onlangs in Spanje werd gehouden, maakte op grote schaal gebruik van draadloze Shure-technologie, waaronder de PSM 900 en PSM 1000 in-ear monitoringsystemen en UHF-R, ULX-D en Axient draadloze microfoons.

 

Over de WWB6

De robuustheid van de Shure-systemen en de hoogwaardige beheermogelijkheden van de Workbench 6-software gaven ons het vertrouwen dat niet alleen wij nodig hadden, maar ook de artiesten.

Víctor Ondaro, Radical Sound's Engineering Manager

Klantbehoefte

La Voz wordt uitgezonden door de Spaanse zender Telecinco als de Spaanse versie van The Voice, de internationale franchise van de Nederlandse televisieproducent John de Mol. Na vier succesvolle seizoenen heeft ook deze show, net als veel van de andere shows overal ter wereld, een populaire juniorversie gecreëerd, La Voz Kids, waar talenten tussen 8 en 14 jaar aan deelnemen. Gedurende enkele weken nemen tientallen jonge zangers deel aan het programma in de hoop dat hun talent wordt opgemerkt, door een wisselende cast van bekende personen en artiesten die elke week optreden en de deelnemers jureren.

Het Madrileense AV-bedrijf SBA Radical Sound leverde elke week de benodigde AV-infrastructuur voor de show, die volgens Engineering Manager Víctor Ondaro van Radical Sound een unieke en energieke mix vormt van een live-concert en een prime-time televisie-uitzending met een landelijk bereik. Er werden heel veel microfoons gebruikt, en bovendien wilde men zo veel mogelijk draadloze microfoons en in-ear monitoringsystemen gebruiken om de artiesten maximale bewegingsvrijheid te geven tijdens hun optredens. 

Oplossing

Radical Sound gebruikt bij voorkeur draadloze systemen van Shure voor kritieke toepassingen, en volgens Víctor Ondaro bestond het uiteindelijke zenderplan van de show uit 160 draadloze kanalen, voor onder andere de microfoons, IEM's aangevuld met secundaire kanalen voor ENG- en communicatietoepassingen. Op de lijst stonden uiteindelijk 70 UHF-R zenders (35 UR1's en 35 UR2's, met een mix van SM58- en KSM9-cartridges) en 16 ULX-D digitale zenders; en voor de live-uitzendingen van La Voz werd zelfs het meest geavanceerde draadloze systeem van Shure gebruikt, namelijk Axient, voor maximale betrouwbaarheid. De gastartiesten en coaches van de show gebruikten allemaal PSM 1000 in-ear monitoringsystemen, terwijl de deelnemers PSM 900's gebruikten.

Resultaat

Volgens Víctor Ondaro maakten de Shure-systemen hun reputatie wat betreft betrouwbaarheid en kwaliteit helemaal waar tijdens de vierde reeks uitzendingen van dit succesvolle programma. Zijn conclusie luidt: "De robuustheid van de Shure-systemen en de doordachte beheerfuncties van de Workbench 6-software gaven ons en de artiesten tijdens de uitzendingen het vertrouwen dat we nodig hadden."

Op dit moment wordt via Telecinco in heel Spanje wekelijks de derde serie van La Voz Kids uitgezonden, en in winkelcentra worden voorrondes gehouden om talenten te vinden die aan de vijfde serie van La Voz willen deelnemen.

Gerelateerde praktijkvoorbeelden