Over de AXT600

Ik kon zo niet alleen permanent toezicht te houden op de podiums met de hoogste RF-risico's, maar ik had overzicht over het hele festivalterrein dankzij de vier Axient Spectrum Managers.

Kees Heegstra, RF-specialist Camel & Co

Kees Heegstra werkt als specialist draadloze verbindingen voor de Nederlandse concertorganisatioren Mojo Concerts en Loc7000. Tijdens Lowlands (het grootste driedaagse festival in Nederland) coördineerde en beheerde hij alle draadloze systemen.

Naast de 130 gehuurde draadloze kanalen en in-ear monitoringkanalen van facilitair bedrijf Ampco Flashlight, gebruikten de optredende bands zelf ook nog eens minstens 150 kanalen per dag. Elke dag waren op het festival zo'n 300 UHF-zenders actief in een gebied van 3,5 vierkante kilometer, waarvan de meeste PSM1000, PSM900 en UHF-R zenders van Shure. “Met zoveel zenders had ik een betrouwbaar en efficiënt systeem nodig om op risicolocaties het RF-spectrum te bewaken,” zo legt Heegstra uit.

1
PA421A
1
2
P10T
2

Om storingsvrije verbindingen te realiseren, waren Axient Spectrum Manager en de Wireless Workbench 6 software onze eerste keus. Hij plaatste vier Spectrum Managers op de podiums waar bands hun eigen RF-apparatuur gebruikten. Deze vier podiums lagen aan de rand van het festivalterrein, zodat de Spectrum Managers het hele gebied bestreken. Het frequentieplan maakte Heegstra met de Wireless Workbench 6 software. Het RF-plan voor het hele festivalterrein werd gebaseerd op een aantal scans.

Via netwerkverbindingen werden de vier AX600 Spectrum Managers vanuit één centrale locatie gecoördineerd met behulp van de belangrijkste functie, RF-scanning. Daarmee viel te controleren of de toegewezen frequenties volgens plan werden gebruikt, en of er onverwachte zenders in de lucht waren.

"Ik kon zo niet alleen permanent toezicht te houden op de podiums met de hoogste RF-risico's, maar ik had overzicht over het hele festivalterrein dankzij de vier Axient Spectrum Managers," zei Heegstra. "Zonder de Spectrum Managers had ik een festivallocatie van deze omvang nooit zo efficiënt kunnen beheren".

Drie dagen lang zijn er geen RF-incidenten geweest, en hebben 60.000 muziekliefhebbers volop van de optredens genoten!