Over de SM58

Als je een goed systeem hebt, een goede band en een goede mixer/geluidstechnicus kun je alles doen met de SM57/58. De rest van de microfoons kies je voor dat beetje extra.

Vincent Philippart- Geluidstechnicus dEUS

De band dEUS uit Antwerpen, België, tourt de komende tijd door Europa en heeft geïnvesteerd in nieuw Shure-materiaal. De band bestaat al meer dan 20 jaar en is een referentie in het rock-indieband genre.

We gebruiken al jaren Shure; dEUS is natuurlijk ook geen nieuwe band, maar na heel veel jaren gebruik begonnen de microfoons ouder te worden, na al die jaren intensief gebruik stinken die een beetje en konden we wel een refresh gebruiken.

Shure is overal en leveren de juiste kwaliteit onder verschillende omstandigheden. We hebben wel heel veel van Shure. De drums zitten dit jaar zelfs volledig op Shure met beta52, SM57, sm81, beta98’s en KSM32. Vorig jaar hadden we een wat andere kleur op de drumset maar hebben nu bewust gekozen voor een meer helder geluid. Hetzelfde geldt voor de gitaar. We wilden meer Mid hebben, meer precisie. Door veel te testen tijdens de repetities (bij Face in België) kom je uiteindelijk bij de juiste mic terecht, wat in dit geval de KSM313 is. Uiteraard hebben we dit ook gedaan voor de zang/lead en alles geprobeerd qua mics wat goed past bij het stemgeluid en val je toch snel terug op de SM57/58. Als je een goed systeem hebt, een goede band en een goede mixer/geluidstechnicus kun je alles doen met 57/58. De rest van de microfoons kies je gewoon voor dat beetje extra. Daarbij heeft dEUS ook een eigen studio en daar gebruiken ze precies dezelfde materialen, op die manier creëer je ook zelfde geluid zodat het past binnen deze twee werelden; het podium en de studio.

De keuze voor allemaal wired SM57/58 microfoons is ook een bewuste keus geweest. Er is bij dEUS geen nood voor draadloos, ze bewegen niet zoveel, het is geen popgroep die het hele podium over springen. Daarbij touren we door vele landen en dat geeft ons de vrijheid om niet gedwongen frequenties aan te moeten vragen. Wel gebruiken we de wireless inears, PSM1000.

De komende maanden is dEUS nog te zien in België, Italië en Nederland. Bekijk de tourlijst hier: http://www.deus.be/

Photo Credits: Charlie De Keermaecker