ULX-D draadloze microfoons gebruikt tijdens Duitse tv-hit 'The Voice Kids'

Over de ULX-D

De eisen die aan draadloze signaaloverdracht voor The Voice Kids werden gesteld, waren bijzonder hoog, en we moesten steeds nieuwe frequenties toewijzen. Dat gaat nu echter veel flexibeler door het gebruik van ULX-D in combinatie met Wireless Workbench en de AXT600 spectrummanager.

Silvio Grau, Freelance Wireless Systems & RF Planner, The Voice Kids

Kai Bastian, Technical Audio Support, Studio Berlin Adlershof

Voor ons is ULX-D op veel gebieden onverslaanbaar.

The Voice Kids is een succesvolle talentenjacht dat in Duitsland als reality-televisieprogramma op de vrijdagavond wordt uitgezonden, en dat is gebaseerd op het bekende The Voice-formaat, maar dan voor jong talent. Het programma is inmiddels de vierde coproductie tussen TALPA Germany en Studio Berlin Adlershof, en wordt opgenomen in de studio's van de laatstgenoemde in het zuidoosten van Berlijn. Sinds begin 2016 wordt een 20-kanaals Shure ULX-D digitaal draadloos microfoonsysteem gebruikt om de optredens van het jonge talent vast te leggen. 

 

Klantbehoefte

The Voice Kids is al sinds 2013 een jaarlijks terugkerende productie waarin deelnemers en gastartiesten elke week live zingen en dansen, en die het gebruik van een groot aantal draadloze microfoons vereist met voldoende reserve-exemplaren voor onverwachte storingen. De tweede Digital Dividend-frequentieveiling in Duitsland snoept echter steeds meer ruimte af van het RF-spectrum dat resteert voor draadloze signaaloverdacht, terwijl het productieteam heel goed wist dat er geen afname zou zijn van het aantal draadloze kanalen dat voor de show wordt gebruikt. Daarom besloten ze over te stappen op een draadloos systeem dat efficiënter werkt in een kleiner spectrum, en dus toch een groot aantal storingsvrije kanalen weet te leveren. Omdat het systeem tijdens de productieperiode vrijwel volcontinu in gebruik is, was het belangrijk dat de overschakeling zo soepel mogelijk kon verlopen. Uiteindelijk werd de upgrade uitgevoerd na afloop van de derde serie, en voordat de vierde serie in het voorjaar van 2016 begon.

 

1
ULXD4D
1
2
2
ULXD4Q
2

Oplossing

Er is gekozen voor een 20-kanaals digitaal Shure ULX-D systeem omdat dit aan de eerder genoemde criteria voldeed, en omdat het ten tijde van de omschakeling ook al door andere programmamakers in vergelijkbare omstandigheden werd gebruikt. Het systeem was dus beschikbaar en er was ervaring mee. Het drukke The Voice Kids-team kon zich gewoonweg niet veroorloven om te gaan experimenteren met systemen die nog steeds in ontwikkeling waren, en waarvan de bruikbaarheid nog niet was getest.

 

 

Resultaat

Silvio Grau is de freelance geluidstechnicus die de draadloze systemen en het frequentieplan verzorgt voor The Voice Kids. Volgens hem klinkt het ULX-D systeem geweldig, en gebruikt het minder spectrum dan de eerdere draadloze systemen. En ook het frequentiebeheer is veel makkelijker omdat Grau nu een AXT600 spectrummanager gebruikt in combinatie met de Wireless Workbench RF-beheersoftware van Shure. Deze werden tegelijk met het ULX-D systeem geïnstalleerd door de Berlijnse systeembouwer Werner Audio GmbH. Grau vindt vooral sommige gebruikersfuncties van het ULX-D systeem buitengewoon handig, zoals het op afstand wijzigen van de gain-instellingen van microfoons zonder fysiek toegang hoeven te hebben tot de bijbehorende draadloze zenders. Het laatste woord heeft de Technical Audio Support Manager van Studio Berlin Adlershof, Kai Bastian: "Wij vinden ULX-D op veel gebieden onverslaanbaar."

 

Gerelateerde praktijkvoorbeelden

Gerelateerde oplossingen